Vil du ha personlig hjelp med din lånesøknad? Ring oss på 40 00 19 56

Lån med kausjonist

Lån med kausjonist? Slik går du frem og dette må du vite

Vi hjelper deg med dette

Søk uforpliktende og gratis nå

Skjema 1 [custom intent - orginal]
Eier du egen bolig eller har du tilgang på kausjonist?

Er du usikker eller ønsker du heller å ta det over telefon? Klikk her.

Rente varierer og settes individuelt. Renteeksempel: eff. 7,22% 2mill o/30 år Kostnad 2 785 343 Tot 4 785 343

Lån med kausjonist har blitt veldig vanlig de siste årene, spesielt i forbindelse med søk av boliglån. Det å ha en kausjonist kan potensielt sikre deg et lån når du i utgangspunktet får avslag på lånesøknaden grunnet manglende egenkapital eller lav betjeningsevne.

Hva innebærer det å ta opp lån med kausjonist?

At du tar opp et lån med kausjonist, betyr i praksis at en annen person stiller som garantist for at lånet ditt vil bli tilbakebetalt. Dersom du som låntaker ikke skulle greie å betjene lånet selv, vil derfor kausjonisten stå ansvarlig for å gjøre dette.

En kausjonist kan garantere for enten hele eller deler av lånebeløpet sammen med den som står registrert som låntaker. Ved manglende betaling vil kausjonisten måtte betjene kun den andelen av lånet han eller hun garanterer for.

Hvordan få lån med kausjonist?

For å få et lån med kausjonist, oppgir du at du har en person som ønsker å stille garanti for hele eller deler av lånet i lånesøknaden. Banken vil deretter kredittsjekke deg og kausjonisten, og avgjøre hvorvidt dette lar seg gjøre.

  1. Snakk med foreldre eller andre og forhør deg om hvorvidt de kan stille som kausjonist
  2. Send inn en lånesøknad til banken, og oppgi at du søker med kausjonist
  3. Banken vil kredittsjekke deg og kausjonisten
  4. Motta svar på lånesøknaden

Vi hjelper deg uforpliktende og gratis i møte med banken. Fyll ut skjemaet vårt her så ser vi på saken din og sjekker mulighetene dine hos flere banker samtidig så du kan få det beste tilbudet. 

Få et uforpliktende tilbud på lån

Realkausjon er mest vanlig

Når du skal søke om lån med en kausjonist, finnes det flere mulige alternativer. Hva som passer best i ditt tilfelle, avhenger blant annet av kausjonistens økonomiske situasjon.

Kausjon i form av realkausjon er det vanligste, og betyr at kausjonisten stiller med sikkerhet i egen bolig. For at banken skal gå med på dette, er det som regel et krav om ledig verdi i boligen – enten fordi en god del av boliglånet er nedbetalt, eller fordi boligen har økt i verdi.

Skal du søke lån til bolig med kausjonist, er det som regel snakk om at kausjonisten stiller med garanti for den andelen av lånet som går over 85 % av boligens kjøpesum. 

Dermed kan låntaker søke om boliglån selv om vedkommende ikke har spart opp 15 % egenkapital, noe som er ett av kravene som stilles i boliglånsforskriften.

Hvordan foregår tilbakebetaling av lån med kausjonist?

Når du har tatt opp et lån med kausjonist, vil som regel banken skille ut kausjonen i form av et eget lån. Hovedlåntaker sitt lån utgjør da typisk 85 % av kjøpesummen, og karakteriseres som hovedlånet, mens det som overstiger 85 % er et separat «topplån».

Som regel skal nedbetaling av topplånet prioriteres først. Du som låntaker vil da betale ned på denne delen av lånet, noe som inkluderer både låneavdrag og renter. Så snart topplånet er nedbetalt, vil kausjonisten frigjøres og kausjonsansvaret vil slettes.

Varigheten av en kausjonsavtale vil avhenge av både lånestørrelse og valgt nedbetalingstid. I de fleste tilfeller vil et lån med kausjonist vare i omkring fire til seks år før kausjonisten frigjøres.

Få gratis hjelp i dag

Vi hjelper deg finne banken som kan gi den beste økonomiske løsningen – uforpliktende og kostnadsfritt.

…eller vil du vi skal ringe deg? (vanligvis innen få minutter)