Går du med en drøm om å kjøpe din første bolig? Vi hjelper deg med å realisere boligdrømmen.
Kjøpe bolig for første gang
Alle som eier egen bolig, har på et eller annet tidspunkt vært førstegangskjøpere, og vet hvilke utfordringer det byr på. Det er ikke en rolig spasertur i parken en søndagsformiddag, for å si det sånn.
Det er derimot ganske vanskelig å skulle kjøpe bolig for første gang. Ikke er det bare mange forskjellige begreper man er nødt til å forstå betydningen av, men det å komme seg inn på boligmarkedet generelt er mye enklere sagt enn gjort.
Å kjøpe bolig er dyrt, og prisene bare fortsetter å øke. Det gjør det heller ikke bedre at bankene stadig stiller flere krav til dem som trenger hjelp for å få finansiert boligdrømmen sin.
Vi er her for deg som føler på en håpløshet i forbindelse med det å skulle kjøpe din første bolig, særlig om dette er en situasjon du står i på egen hånd.
Få et uforpliktende tilbud på lån
- 1 lånesøknad, behandles av opptil 10 banker
- Rask og enkel prosess
- Uforpliktende og gratis
Anskaffelse av kunnskap
I samtalen mellom oss kan det dukke opp mange begreper som du kanskje ikke har hørt før. Nedenfor går vi nærmere inn på noen av disse begrepene:
Betalingsevne
Enhver bank kommer til å være over gjennomsnittet interessert i din betalingsevne. Dette handler om din evne til å betale det du skylder, og den aktuelle banken tar utgangspunkt i inntekten din, samt alle utgiftene dine for å vurdere dette.
Bankens overordnede mål med å gjøre denne vurderingen, er å finne ut hvor mye du har til overs i slutten av en måned, som eventuelt kunne gått til å nedbetale et lån. De vil også se etter hvordan du håndterer økonomien din, for dette vil gi dem en pekepinn på hvor påpasselig du er med å overholde de økonomiske forpliktelsene dine.
Egenkapital
I de fleste banker foreligger det et krav om at låntaker må ha en viss prosent i egenkapital. Dette dreier seg med andre ord om den aktuelle låntakers oppsparte midler, da banken har en belåningsgrad på «kun» 85 % av markedsverdien på boligen din. Med en belåningsgrad på 85 % vil det si at låntaker må ha 15 % i egenkapital for å få innvilget lånesøknaden sin. Hvor mye 15 % utgjør i praksis vil variere med utgangspunkt i kjøpesummen.
Eksempel: Om du tar opp et lån til en verdi av én million (1 000 000 kroner), så vil 15 % utgjøre 150 000 kroner av kjøpesummen. Men ved et lån til en verdi av to millioner (2 000 000), så vil prosentandelen være det dobbelte, altså 300 000 kroner.
Derfor er det viktig å tenke langsiktig i relativt ung alder. Hvis du begynner å spare allerede da, så kan det være enklere å komme seg inn på boligmarkedet, da dette er en faktorene som pleier å skape problemer for mange førstegangskjøpere.
Forskjellige typer lån
Når du henvender deg til banken, så er det for å finne ut om hvilke muligheter du har i forbindelse med et lån. Dette er et ganske selvforklarende begrep, men banken låner deg altså deler av kjøpesummen slik at du kan få realisert boligdrømmen din.
Forskjellige lån
Lån er imidlertid ikke et sort/hvitt begrep. Når den aktuelle banken gir deg et lånetilbud, så tar de utgangspunkt i henvendelsen din for å finne ut hvilke lån som er mest gunstig for deg. I forbindelse med boligkjøp er det boliglån som er den vanligste låntypen.
Boliglån er et lån som utelukkende går til å finansiere boligkjøp. Dette er en låntype som strekker seg over en lengre periode, og som regel forutsetter at låntaker kan stille med sikkerhet for lånet.
Enhver bank tar en stor risiko ved å innvilge lånesøknader, og derfor er sikkerhet desto viktigere. Det vanligste er å la banken ta pant i boligen som låntaker planlegger å kjøpe.
Forklaring av renter
Når man inngår en låneavtale med banken, så samtykker og forplikter man seg til å betale renter. Dette er kostnader som kommer i tillegg til nedbetalingen på selve lånet, og som vil variere med utgangspunkt i hvilken bank du velger å låne penger hos. Nedbetaling av selve lånet kalles avdrag.
Nominell rente og effektiv rente
I forbindelse med rentekostnader, er det vanlig å skille mellom nominell rente og effektiv rente. Derfor er det viktig å vite forskjellen på dem, slik at man ikke ender opp med å blande dem sammen.
Nominell rente er et begrep som brukes når man snakker om rentesatsen på lånet. Det vil si det du er nødt til å betale i renter, for at banken har innvilget lånesøknaden din.
Når man derimot snakker om effektiv rente så har man kombinert den nominelle renten med eventuelle gebyrer som kommer i tillegg til rentekostnadene. Det er summen av dette den effektive renten viser til.
Flytende rente og fast rente
Folk har forskjellig utgangspunkt økonomisk. Mens noen befinner seg i en økonomisk situasjon hvor de tåler at renten går litt opp og ned, så finnes det andre som er avhengig av litt mer forutsigbarhet.
I forbindelse med dette snakker man om flytende rente og fast rente. Om renten er flytende, så betaler låntaker ulike beløp fra måned til måned, mens fast rente innebærer å binde renten i en viss periode slik at de ikke påvirkes av eventuelle endringer som skjer i perioden.
Få et uforpliktende tilbud på lån
- 1 lånesøknad, behandles av opptil 10 banker
- Rask og enkel prosess
- Uforpliktende og gratis
Gå på mange visninger
Når du har alt det finansielle på plass, så kan du begynne å gå på visninger. Det vil si at du kan ta prosessen et steg videre og faktisk begynne å se på potensielle salgsobjekter.
Det å gå på visning kan være ganske overveldende, men det er viktig at du prøver å holde hodet kaldt. For dette er nemlig en aktivitet som har mange fordeler med seg.
Det handler først og fremst om å se på det aktuelle salgsobjektet, inspisere det og finne ut om det er et sted hvor du kunne sett for deg å bo. Men det gir deg også en gylden sjanse til å finne ut hva du liker og hva du ikke liker, for teori og praksis er faktisk to forskjellige ting.
Få gratis hjelp med ditt første boliglån
Skal du kjøpe bolig for første gang? Da kan det føles trygt å få hjelp på veien. Vår hjelp er helt gratis og uforpliktende, da vi blir honorert av banken direkte om du velger å gå for vårt tilbud.