lån til oppussing

Lån til oppussing – gratis hjelp

Vi hjelper deg med dette

Søk uforpliktende og gratis nå

[ACTUAL] Skjema 1 [Custom intent]
Eier du egen bolig eller har du tilgang på kausjonist?

Er du usikker eller ønsker du heller å ta det over telefon? Klikk her.

Trenger du et lån til oppussing?

Det å pusse opp boligen er som regel en god investering som fører til at eiendommen stiger i verdi. Samtidig blir det ofte hyggeligere å oppholde seg i en bolig som holder god standard. Men oppussing har sin pris, og prosessen blir ofte dyrere enn man hadde sett for seg.

Mange ønsker av den grunn lån til oppussing, slik at man har mulighet til å finansiere små og store prosjekter. Her kan du lese mer om hva slags lån du kan søke om når du skal pusse opp, hva som skal til for å få lån, og ikke minst – hvordan du velger riktig lånetilbud.

Ulike typer lån til oppussing

Når du skal pusse opp finnes det ulike typer lån som kan brukes til finansiering, enten du planlegger å male, bytte ut vinduer eller å gjøre andre ting. Det finnes i hovedsak to ulike typer lån man kan velge mellom, og disse er lån med eller uten sikkerhet.

Vi skal her forklare deg de viktigste forskjellene mellom de to, og vise noen eksempler på aktuelle låneformer i hver kategori.

Lån til oppussing uten sikkerhet

Når man skal pusse opp, kan man blant annet velge å ta opp et lån uten sikkerhet. Fordelen med denne formen for lån er at man ikke trenger å stille med sikkerhet i eiendom eller andre ting, og pengene kan brukes akkurat slik man selv ønsker.

Lån uten sikkerhet gir stor fleksibilitet, men det er også viktig å huske på at låneformen som regel innebærer høy rentesats. Siden banken ikke har ekstra sikkerhet i boligen din eller lignende, tar de en større risiko. Dette blir veiet opp for med dyrere rente.

I sjangeren lån uten sikkerhet, finnes det både forbrukslån og kredittlån. Forbrukslån er et nedbetalingslån som tas opp i sin helhet, og som utbetales til kontoen din. 

Har du et kredittkort har du derimot en kredittramme du kan bruke av når som helst, og benyttet kreditt er som et lån å regne. Både kredittkort og forbrukslån har ofte en rente på mellom 15 og 25 %.

Få et uforpliktende tilbud på lån

Lån til oppussing med sikkerhet

Lån til oppussing kan også være et lån med sikkerhet. Når man har et lån med sikkerhet, betyr dette at man lar banken ta pant i noe man eier. Om man ikke skulle betale ned på lånet som avtalt, kan dette medføre at banken tvangsselger den pantsatte gjenstanden.

Dette gir banken en ekstra sikkerhet, og man vil derfor også kunne forvente mer gunstige lånevilkår. Om du ønsker et lån til oppussing med lav rente, er et lån med sikkerhet det beste valget.

Som regel er det snakk om at låntaker stiller med sikkerhet i eiendom. Det betyr at du for eksempel kan øke boliglånet ditt dersom det finnes ledig verdi i eiendommen grunnet verdistigning eller lignende. 

Det finnes også noe som kalles rammelån. Denne type lån tilbys gjerne til deg som har betalt ned en del på boliglånet ditt. Banken kan for eksempel gi deg en låneramme som tilsvarer 60 % av verdien på boligen, og du disponerer deretter pengene når du selv har behov for det.

Hvordan velge riktig lån til oppussing?

Hvis du planlegger å ta opp lån til oppussing, er det gjerne snakk om et relativt stort lånebeløp. Det å pusse opp kan være dyrt nok som det er, og da er det greit å tenke over at lånevilkårene ikke gjør lånekostnadene unødvendig høye.

Vi skal her se litt nærmere på de viktigste faktorene man bør ta hensyn til når man ser gjennom lånevilkår for et oppussingslån.

Effektiv rente – jo lavere, jo bedre

Enten det er snakk om et lån til oppussing med eller uten sikkerhet, er det lurt å sjekke hva den effektive renten ligger på. Den effektive lånerenten inkluderer den nominelle renten på lånet, og tar i tillegg med gebyrer og andre løpende kostnader.

Når du ser på oppussingslånets effektive rente, kan du derfor danne deg et reelt bilde av hva lånet vil koste å betale på. Om valget ditt står mellom to lånetilbud der det ene har lavere effektiv rente enn det andre, bør du som regel velge det første lånet.

Generelt sett er det slik at lånene med sikkerhet har lavere effektiv rente enn lånene uten sikkerhet. Om du ikke har mulighet til å ta opp et lån til oppussing med sikkerhet, er det ekstra viktig å være obs på renten. Forbrukslån og kreditt kan ha nokså høye renter.

Nedbetaling

Når man skal velge lån til oppussing, er det også naturlig å se på nedbetalingsplanen. Hvor lang tid vil du behøve for å betale tilbake pengene? Fordelen med rask tilbakebetaling er at du kan spare en del grunnet færre renter og gebyrer.

Mange foretrekker imidlertid lang nedbetalingstid. Da kan man få lavere avdrag per faktura, selv om man i lengden vil betale mer i renter og gebyrer. 

Husk at mulighetene rundt nedbetalingstid også kan variere etter hva slags lån det er snakk om. Et lån til oppussing uten sikkerhet har som regel en maks nedbetalingstid på fem år. Flettes lånet derimot inn i et boliglån med sikkerhet, kan nedbetalingen strekke seg over tiår.

Hvem kan søke om lån til oppussing?

Hvis du skal kunne få innvilget søknaden din om lån til oppussing, er det visse krav som må oppfylles. Banken må først og fremst behandle lånesøknader i henhold til utlånsforskriften, og i tillegg kan det være kriterier som varierer fra bank til bank.

Ulike banker kan for eksempel operere med ulike aldersgrenser for hvem som kan få lån. Men alle banker må forholde seg til utlånsforskriftens regler, som at man ikke kan ha en sammenlagt gjeld som er høyere enn årsinntekten x 5.

Skal du søke om lån med sikkerhet, er det som regel også et kriterium at du kan stille med pant i en bolig. Dette innebærer vanligvis at du må kunne vise til en nyere e-takst som dokumenterer markedsverdien på boligen.

Krav for å få lån kan altså variere. Her lister vi opp de vanligste kravene som må oppfylles om du skal kunne få innvilget en søknad om lån til oppussing:

  • Alder: Du er minst 18–23 år gammel
  • Inntekt: Du må ha høy nok inntekt til å kunne betjene lånet og en eventuell renteøkning på 5 %
  • Betalingsvilje: Du er fri for betalingsanmerkninger
  • Maksimal gjeld: Din gjeld overgår ikke 5 x brutto årsinntekt sammenlagt
  • Eventuell sikkerhet: Om du søker om lån med sikkerhet, må du kunne la banken ta pant i en eiendom med ledig verdi

Kan jeg få lån med betalingsanmerkninger til å pusse opp?

Det enkle svaret på dette er «nei». Det finnes låneprodukter som er skreddersydd for deg med betalingsanmerkninger, men da er det som regel snakk om såkalte omstartslån – altså refinansieringslån med sikkerhet i bolig.

Et refinansieringslån går til å samle annen gjeld, slik at man kan få mulighet til å få økonomien på beina igjen.

De fleste banker er motvillige til å låne penger til forbrukere med betalingsanmerkninger, siden anmerkningene viser at man har hatt betalingsproblemer tidligere.

Lån uten sikkerhet – som forbrukslån og kredittkort – er noe som bare tilbys til personer uten betalingsanmerkninger. Lån med sikkerhet kan til nøden tilbys hos noen banker, men da som regel ikke til forbruk eller oppussing.

Få et uforpliktende tilbud på lån

Alternativer til lån til oppussing

Dersom du ikke kan eller vil ta opp lån til oppussing hos banken, finnes det kanskje andre finansieringsmetoder du kan benytte deg av.

For noen kan det for eksempel være mulig å ta opp et privat lån. Det er fortsatt snakk om et pengelån, men istedenfor å låne pengene fra banken, låner du fra en privatperson, arbeidsplassen eller lignende. Fordelen med privatlån er at du ofte slipper renter og gebyrer.

Ellers kan vi nevne sparing som et alternativ. Det å spare opp nok penger til oppussing kan ofte ta litt tid, siden det gjerne er snakk om store pengebeløp. Men om oppussingen kan vente, er sparing tross alt et billigere alternativ enn å låne penger hos banken.

Hvordan søke om lån til oppussing?

Dersom du ønsker å søke om lån til oppussing, kan du gjøre det gjennom siden vår. Fordelen med dette er at du kan søke hos flere banker samtidig, og dermed potensielt få flere lånetilbud. Du sparer også tid, da det kun er nødvendig å fylle ut én søknad og ikke flere.

Du kan deretter sammenligne de ulike tilbudene om oppussingslån, og velge tilbudet som har de mest gunstige betingelsene og vilkårene. 

Når du søker om lån til oppussing, vil du måtte dele opplysninger om økonomien din med banken. Om banken vurderer det slik at økonomien din kan tåle et lån, er det som regel ikke noe problem å få lånesøknaden innvilget.

Lykke til med oppussingsprosjektet ditt!

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få gratis hjelp i dag

Vi hjelper deg finne banken som kan gi den beste økonomiske løsningen – uforpliktende og kostnadsfritt.

…eller vil du vi skal ringe deg? (vanligvis innen få minutter)