opplåning på bolig

Hva skal til for å få boliglån?

Vi hjelper deg med dette

Søk uforpliktende og gratis nå

[ACTUAL] Skjema 1 [Custom intent]
Eier du egen bolig eller har du tilgang på kausjonist?

Er du usikker eller ønsker du heller å ta det over telefon? Klikk her.

Hvis du er på jakt etter drømmeboligen, er du nok lei av å høre om egenkapital, lese sparetips og se på budsjettmaler. Ja, sparing er en av de viktigste tingene du kan gjøre dersom du vil realisere drømmen om egen bolig, men det finnes andre faktorer som avgjør hvorvidt du får innvilget lån eller ikke.

Når du sender inn en lånesøknad er det to ting som spiller en avgjørende rolle: Boliglånsforskriften og romslig økonomi. Vi skal gå gjennom punktene du må sjekke av dersom du ønsker å få et boliglån. I tillegg skal vi gi deg noen tips som kan øke sjansene til å få lånet innvilget.

Boliglånsforskriften

Når banken mottar lånesøknaden din, vil de først vurdere noen konkrete forhold. Først og fremst må banken følge Boliglånsforskriften, og denne sier noe om hvor mye vi kan låne i forhold til inntekt, sparte midler og eksisterende gjeld. Du kan nemlig ikke låne mer enn fem ganger inntekten din.

Dette betyr at din gjeld heller ikke kan overskride fem ganger inntekten din, og derfor ser banken på hvor mye du tjener og hvor mye eksisterende gjeld du har. Banken vil også se på om du har sterk nok betjeningsevne til å tåle en renteøkning på fem prosent.

Til slutt sier Boliglånsforskriften at du ikke kan låne mer enn 85 % av boligens verdi. Det vil si at egenkapitalen din må være 15 % av kjøpesummen til boligen. Det kan kanskje føles ut som boligdrømmen aldri kommer til å gå i oppfylles, men sånn trenger det ikke å være.

Dokumenter forventet inntektsutvikling

Bruttoinntekten din spiller en stor rolle når du skal søke lån, men hvis du har en forventet inntektsforandring i nærmeste fremtid kan dette spille positivt inn på søknaden.

Vet du at du kommer til å få en bonus, lønnsøkning eller økt inntekt? Skaff skriftlig dokumentasjon på dette og banken vil ta det med i beregningen. Dette gjelder også studenter som allerede har et jobbtilbud klart til etter studieslutt.

Få oversikt over eksisterende gjeld

Nordmenn har generelt mye gjeld, og i Gjeldsregisteret vil du få en oversikt over din samlede usikrede gjeld. Banken har tilgang til denne informasjonen og vil derfor vite om eventuelle forbrukslån og kredittkort i ditt navn.

Usikret gjeld spiller like stor rolle som billån og studielån. I tillegg vil eventuelle kredittkortrammer inngå i femgangen. Sjekk om du har ubrukte kredittkort liggende, eller en kredittramme som kan justeres ned. Dette vil bedre sjansene til boliglån.

Dersom du har betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker, kan dette sette en stopper for lånesøknadene. Bankene ser etter søkere som både har betjeningsevne og betalingsvilje. Det vil si søkere med stabil inntekt og en god betalingshistorikk.

Fokuser på egenkapital

Jo mer egenkapital du har, desto høyere lån kan du få. Alle under 34 år burde spare i BSU dersom de ikke har kjøpt sin første bolig enda. Her får du markedets beste rente samt andre fordeler som skatteavdrag. Du kan spare inntil 27 500 kroner i året, og mange velger derfor en ekstra sparing ved siden av BSU.

Det kan også lønne seg å ta kontakt med rådgiver, enten i banken eller i andre finansielle institusjoner. Av og til er det vanskelig å selv avgjøre hvor mye du bør spare og hvor utgifter kan kuttes, men dette kan rådgivere bistå deg med.

Sparing er lettere sagt enn gjort. I en travel hverdag med mange utgifter, er det ikke alltid rom for å sette til side ekstra midler. Men husk at i det lange løp kan små summer fort bli store. Har du testet ut forskjellige lånekalkulatorer og vært misfornøyd med lånesummen? Da kan refinansiering være svaret.

Vi hjelper deg på veien til boliglån

En av de største årsakene til avslåtte lånesøknader, er for høy eksisterende gjeld. Har du forbrukslån, kredittkortgjeld og andre dyre smålån å betjene? Da er sjansene store for at du betaler mye i renter og avdrag. Refinansiering kan ofte være nøkkelen til en mer lønnsom og sunn økonomi.

Refinansiering går ut på å ta opp et nytt lån som innfrir de gamle lånene. Du vil sitte igjen med kun et eneste lån å betjene, som til gjengjeld har langt bedre renter og betingelser enn de opprinnelige lånene. Pengene spart på renter kan deretter brukes til å fremme egenkapitalen eller betale ned refinansieringslånet fortere.

Det har aldri vært så vanskelig å komme inn på boligmarkedet som det er nå, men med refinansiering vil du stille som en sterkere søker. Vi i Zen Finans jobber daglig med å hjelpe nordmenn ut av dyr forbruksgjeld, gjennom gunstige lånebetingelser på refinansieringslån.

Vi samarbeider med flere banker og kan derfor forhandle oss frem til renter og ordninger som passer din økonomi. Vi tar oss av alt arbeidet og du kan velge det lånet som passer deg best. Tjenesten vår er kostnadsfri og helt uforpliktende. Ta kontakt med oss i dag og styrk din posisjon som lånesøker.

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 8,10%. Effektiv rente 8,45% ved lån på 2 mill. over 30 år. Kostnad: kr 3 356 190,- Totalt: kr 5 356 190,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få gratis hjelp i dag

Vi hjelper deg finne banken som kan gi den beste økonomiske løsningen – uforpliktende og kostnadsfritt.

…eller vil du vi skal ringe deg? (vanligvis innen få minutter)