Vil du ha personlig hjelp med din lånesøknad? Ring oss på 40 00 19 56

Hva er forskjellen mellom en eiendomsmegler og en takstmann?

Trenger du lån? Vi gir deg personlig hjelp til et bedre lån

Personlig hjelp til et bedre lån

[ACTUAL] Skjema 1 [Custom intent]
Eier du egen bolig eller har du tilgang på kausjonist?

Er du usikker eller ønsker du heller å ta det over telefon? Klikk her.

En eiendomsmegler vil gjøre en prisvurdering av boligen din, mens en takstmann gjør en grundigere vurdering av tilstanden på huset. Forskjellene er store og ofte vil eiendomsmeglere kunne komme på gratis befaring og gi deg sin vurdering basert med den kunnskapen de har. En takstvurdering, eller tilstandsrapport, er derimot det dokumentet du behøver å ta med i banken dersom du skal ta opp lån.

Det kan være store forskjeller i prisvurdering og takstvurdering. Skal du til banken er du nødt å ta med takstvurderingen, men dersom forskjellene er store kan det også lønne seg å ta med prisvurderingen. Det er ikke sikkert at banken tar prisvurderingen med i beregningen, men det skader ikke å prøve. Særlig hvis megler har vurdert en betydelig større sum enn takstmannen.

Er forskjellen særdeles store, kan det lønne seg å kontakte et nytt meglerbyrå. Ofte er slike befaringer gratis slik at du ikke taper noe på en ny vurdering. I mindre bygder og byer hender det at eiendomsmegler og takstmann samarbeider, men dette er ikke vanlige protokoll.

Hva er en prisvurdering?

Når megleren skal vurdere prisen på boligen din, vil de ta utgangspunkt i den erfaringen de selv har med lignende boliger. De vil kunne se på hva tidligere boliger i området er solgt for, samt hvilke elementer som kan trekke opp den endelige prisen. Dette kan for eksempel være solforhold, områdene rundt boligen, beliggenheten, nærliggende kollektivtransport og andre tjenester.

Megleren vil vurdere ut ifra hva markedet er villig til å betale for en bolig med dine kvaliteter samt fasilitetene rundt. En prisvurdering er nettopp det – en vurdering. Det betyr ikke at du kommer til å få solgt boligen for den nøyaktige prisen. Vurderingen blir gjort ut fra meglers egen kunnskap, erfaring og kjennskap til det aktuelle markedet.

Hva er et takstrapport?

Uansett om du skal selge boligen eller kun trenger dokumentasjon for innvilgelse av lån, må det lages en rapport fra en takstmann. Før var det gjerne vanlig med en enkel takstrapport, men nå ser vi oftere at det heller blir gjort en tilstandsrapport. Dette er en lang grundigere vurdering av bolig og eiendom.

Takstmannen har en satt liste av punkter som han må gå gjennom. Han skal blant annet gjøre rede for P-rom og S-rom, samt måle opp boligens areal. Tilstand av overflater, gulv, kjøkken og våtrom blir også tatt med i vurderingen. Det er viktig at du gir takstmannen alle dokumenter du har på boligen din.

Slike dokumenter kan innebære brukstillatelser, ferdigattester, byggetegninger og dokumentasjon på at oppussingen har blitt gjort av fagfolk. Takstmannen skal sjekke alle sluker og rør, derfor vil det være lurt å rengjøre disse slik at det kan bli gjort en korrekt og lett vurdering.

Takst til å refinansiere boliglån?

Dersom taksten blir satt til langt mindre enn hva du forventet, kan dette spille negativt inn på søknaden om lån. I slike tilfeller må du gjerne supplere med andre midler for å få innvilget lånet.

Dersom du allerede har mye dyr gjeld og andre smålån, vil det lønne seg å refinansiere disse. Du vil i løpet av kort tid spare mye penger på renter og avgifter, noe som gjør deg sterkere stilt for innvilgelse av lån og dårlig takst.

Kontakt oss gjerne i dag for rådgivning om hva du bør gjøre videre dersom du har fått en takst for å refinansiere boliglån. Vi i Zen Finans kan hjelpe deg med å refinansiere lånene dine, slik at du får bygget opp egenkapitalen og dermed får større sjanser til å få godkjent lånet.

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få gratis hjelp i dag

Vi hjelper deg finne banken som kan gi den beste økonomiske løsningen – uforpliktende og kostnadsfritt.

…eller vil du vi skal ringe deg? (vanligvis innen få minutter)