Samboeren har mye gjeld

Samboeren har mye gjeld? Slik kan dere rydde opp

Vi hjelper dere få lavere lånekostnader

Søk refinansiering nå

[MIGRATION] Skjema 1 [Custom intent]
Eier du egen bolig eller har du tilgang på kausjonist?

Er du usikker eller ønsker du heller å ta det over telefon? Klikk her.

Har samboeren din mye gjeld?

Mange par lever sammen som samboere. Dette innebærer at hver av partene er individuelle økonomiske individer. Dersom én av partene har mye gjeld, kan dette likevel gå utover den andre parten. Det kan for eksempel bli vanskelig å få innvilget boliglån sammen.

Det er heller ikke uvanlig at et samboerpar er sammen om forbruket, men at gjelden kun står på én av partene. Kanskje dere har vært på en feriereise sammen? Vi skal her se nærmere på hvordan samboere kan få en sunn og rettferdig økonomi.

Åpenhet er viktig

I mange samboerforhold vil én av partene ha større gjeld enn den andre. Dette kan være gammel gjeld som ble tatt med inn i et nytt forhold, og det er ikke uvanlig at den andre parten er uvitende om dette.

Det å ikke være åpen om personlig økonomi overfor samboeren sin, kan være en kilde til konflikt, krangling og til og med samlivsbrudd. Hvis den ene parten etter lang tid får vite om samboerens gjeld, kan dette oppleves som et svik.

Selv om gjelden juridisk sett kun rammer den som har tatt opp lånet, vil det på sikt kunne ramme den andre parten i samboerskapet også. Det å søke om bil- eller boliglån sammen, kan plutselig bli veldig vanskelig. Mange opplever at banken gir avslag grunnet gjeld.

Det er viktig å være åpen om personlig økonomi med samboeren sin, selv om det kan oppleves ubehagelig. Sett dere ned og snakk om personlig gjeld, og legg en plan som fungerer for begge parter.

(søknaden er helt uforplikende og gratis)

Fordeling av gjeld til felles forbruk

Andre ganger er gjelden som står på én av partene i et samboerforhold penger begge parter har brukt. Der og da kan det kanskje virke som en grei løsning, men gjelden kan fort bli problematisk ved et eventuelt brudd.

Dersom samboerparet har brukt pengene til felles oppussing, ferieturer eller annet forbruk, bør gjelden optimalt sett fordeles på begge parter. Ved et eventuelt brudd, vil da begge parter stå ansvarlige for å betale gjelden tilbake – og ikke bare den ene parten.

Fordel gjeld via skattemeldingen

Par som har behov for forbrukslån eller lignende, kan fordele og korrigere felles gjeld i skattemeldingen. Hvis ikke dette gjøres, er det kun parten som har gjelden registrert på sitt navn – hovedlåntakeren – som får rentefradrag fratrukket skatten.

I 70 % av tilfellene er kvinnen medlåntaker, mens mannen er hovedlåntaker. I samboerpar bestående av én mann og én kvinne, er med andre ord kvinnen mest utsatt for å gå glipp av gunstige rentefradrag.

Det er enkelt å fordele gjelden gjennom skattemeldingen. Bare oppgi at renter og gjeld er flyttet fra den ene samboeren til den andre, og inkluder fødselsnummer og navn.

Ha en samboerkontrakt

I motsetning til ektepar, vil ikke et samboerpar ha noen økonomisk regulering av felles eiendeler. I samboerpar vil hver av partene juridisk sett eie hver sine eiendeler, og et økonomisk felleskap er ingen selvfølge.

Dette kan bli problematisk ved brudd. Dersom paret i felleskap har kjøpt en eiendel, vil denne kun være juridisk eiendel til den parten som utførte kjøpet. Ved å ha en samboerkontrakt, kan paret oppgi hvor mye hver av partene eier av gjenstanden.

En samboerkontrakt vil forenkle fordelingen ved et eventuelt brudd, og føre til at ingen av partene føler seg snytt.

Få et uforpliktende tilbud på lån

Vi hjelper samboerpar med økonomi

Zen Finans tilbyr gratis finansielle tjenester og rådgivning – også til samboerpar. Vårt mål er at enkeltpersoner skal få en mer rettferdig og sunn økonomi. Som samboer vet du kanskje ikke hva du har rett på? Eller hvorfor du bør ha en samboerkontrakt?

Kontakt oss i dag for å få smarte økonomiske tips og hjelp med å refinansiere dyr gjeld.

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få gratis hjelp i dag

Vi hjelper deg finne banken som kan gi den beste økonomiske løsningen – uforpliktende og kostnadsfritt.

…eller vil du vi skal ringe deg? (vanligvis innen få minutter)