Gjelds sanering er egentlig gjeldssanering, men hva er det?

Har du dyr gjeld? Vi gir deg personlig hjelp til bedre vilkår

Få bedre betingelser og kontroll på gjelden din

[ACTUAL] Skjema 1 [Custom intent]
Eier du egen bolig eller har du tilgang på kausjonist?

Er du usikker eller ønsker du heller å ta det over telefon? Klikk her.

Hvis du har sett på luksusfellen, har du nok hørt om begrepet gjeldssanering. Mange søker etter «gjelds sanering», men egentlig heter det gjeldsanering.

Dette er for mange det aller siste alternativet når noen har alvorlige finansielle problemer. Gjeldssanering går ut på at en person får fjernet eller slettet deler eller hele sin gjeld. For å klare dette kreves det som regel at personen går i forhandlinger med både banker, inkassobyråer, finanssituasjonen, offentlige etater eller kreditorer.

I noen tilfeller fungerer gjeldssanering slik: Du ringer kreditoren og sier at du kan betale et visst beløp nå, hvis den resterende delen av gjelden blir slettet. I slike situasjoner har gjerne personen fått noe økonomisk hjelp, men ikke nok til å klare å innfri hele gjelden. Som regel vil kreditoren gå med på en slik løsning, men ofte kreves det litt forhandlinger i forkant.

Hvem kan få gjeldssanering?

Gjeldssanering kan du få dersom en kreditor ikke tror det er sannsynlig at du kommer til å klare å innfri lånet i nærmeste fremtid. Gjeldssanering kan også skje dersom kreditoren går med å motta et beløp med umiddelbar virkning, og dermed fjerne den resterende gjelden. Det er også mulig å gjeldssanering ved å søke om redusert eller sletting av gjeld, men da må denne være eldre enn 3 år.

Det er også mulig å få en gjeldsordning, men dette er som regel det aller siste alternativet og den siste utveien. En gjeldsordning vil si at en fast sum av inntektene dine vil bli fjernet hver eneste måned. Denne summen blir brukt til å betale ned gjeld og det du skylder. Summen du får beholde selv blir regnet ut etter hva du behøver for å dekke bolig og mat. Dette er som sagt den siste utveien, men for noen er dette et nødvendig tiltak som må til for å gjenvinne kontrollen på økonomien.

Frivillig og tvungen gjeldsordning

Hvis en kreditor har godtatt personens forslag om gjeldsordningsavtale, kalles dette en frivillig gjeldssanering. Dette kan enten innebære at heler eller deler av gjelden blir slettet, at omkostninger og renter blir slettet eller at personen får en betalingsutsettelse. Forslaget må kunne aksepteres av alle, for at det skal kunne kalles en frivillig gjeldssanering.

En tvungen gjeldsordning skjer derimot hvis kreditorene ikke er villige til å godta tilbudet eller forslaget. I noen tilfeller kan namsmannen begjære en tvungen gjeldsordning, og saken vil da gå til tingretten. Gjeldssanering er en måte å gi personer med alvorlige gjeldsproblemer en sjanse til å få kontroll på egen økonomi igjen.

Hvordan gå frem med gjeldssanering?

Du kan søke om en gjeldsordning på politiet sine nettsider. Det er viktig at du kontakter dine kreditorer slik at du får en fullstendig oversikt over hvilken gjeld du har. Kanskje har du mulighet til å betale noen av kravene nå? Det beste er om du kan komme på et forslag til en betalingsavtale. Hvis dine økonomiske problemer er midlertidige, kan kreditorene gå med på en utsettelse av betalingene.

Før du kontakter kreditorene, er det lurt å ha spart opp penger eller ha midler tilgjengelige. Dette kan du klare gjennom refinansiering. Når du refinansierer alle lånene dine, vil du betale mindre i renter og gebyrer hver måned. Du samler alle lånene dine under ett og har kun en utgiftspost hver måned. Dette er en fin måte å betale ned gammel gjeld på, slik at du slipper å havne i inkassosaker.

Pengene du får fra det nye lånet kan også brukes i forhandlinger med kreditorer. Vi i Zen Finans kan hjelpe deg med et refinansieringslån, slik at det blir lettere å gå i møte med kreditorer og banker. Kontakt oss i dag for en uforpliktende og kostnadsfri prat. Du vil få tildelt en personlig veileder som skal hjelpe deg gjennom prosessen.

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få gratis hjelp i dag

Vi hjelper deg finne banken som kan gi den beste økonomiske løsningen – uforpliktende og kostnadsfritt.

…eller vil du vi skal ringe deg? (vanligvis innen få minutter)