binde renten

Fordeler og ulemper ved å binde renten

Vi hjelper deg med dette

Søk uforpliktende og gratis nå

[MIGRATION] Skjema 1 [Custom intent]
Eier du egen bolig eller har du tilgang på kausjonist?

Er du usikker eller ønsker du heller å ta det over telefon? Klikk her.

De fleste nordmenn har ett eller flere låne som betjenes med månedlige avdrag. Derfor er det mange som lurer på om det egentlig lønner seg å binde renten. Deretter kommer spørsmålene om hvor lenge du eventuelt bør binde den og hva som skjer dersom du ønsker å bytte bank med har et fastrentelån. Vi skal nå se på noen av fordelene og ulempene ved å binde renten.

Rentene på lånene våre kan variere, men som regel er det Norges Banks styringsrente som er den største påvirkeren til rentenivået i markedet. Om styringsrenten settes opp eller ned, pleier markedet å følge etter. Det er som oftest dette som tilsier hvilke betingelser banker og lånetilbydere gir deg på lånene dine.

Har du mye gjeld og dyre smålån, kan slike svingninger gi høye utslag. Mange føler at økonomien kan oppleves uforutsigbar om markedet plutselig skulle snu. Om du er i en slik situasjon, kan det være fordelaktig å binde deler av, eller hele lånet ditt til en fastrenteavtale. Dette kan oppleves som en sikkerhet for mange med ustabil eller svekket økonomi.

Fast og flytende rente

En flytende rente vil følge markedsrenten som banken du har et lån hos tilbyr. Er du medlem av foreninger eller et lag, kan du i enkelte tilfeller sikre deg bedre betingelser. Du kan også få noe bedre vilkår gjennom enkelte arbeidsgivere, men dette bør du sjekke nøye opp i før du tar opp et lån.

Alle banker i Norge står fritt til å justere renten etter anbefalinger fra Norges Bank, men de aller fleste pleier som regel å følge styringsrenten. Et fastrentelån går ut på at du binder lånet ditt til en forhåndsbestemt rente over en viss periode. Dette kan for eksempel være en periode på to år, og du vil da være sikret å ha den gitte renten i bindingstiden.

Fordeler med fast rente

Om du er i en vanskelig eller sårbar økonomisk situasjon, vil en fastrente være et godt alternativ for deg. Da vet du akkurat hva du kommer til å betale på lånet gjennom bindingstiden, og du vil ikke få deg noen dyre overraskelser om det blir svingninger i markedet. Med en fast rente slipper du å bekymre deg for renteøkninger, og det vil bli lettere å lage budsjetter for månedene fremover.

Ulemper med fast rente

Den største ulempen med en fast rente, er at det gir deg mindre fleksibilitet. Mange som velger en fast rente har gjerne en uforutsigbar økonomi, men skulle denne bli stabil mens du har en fast rente, kan du ende opp med å tape penger dersom du plutselig skulle innfri lånet før bindingstiden er ferdig.

Derfor kan det være lurt å binde renten på deler av lånet, og bevare det resterende beløpet med flytende rente. Da får du fordelen med forutsigbarhet, samtidig som du kan spare penger om det skulle skje en rentenedgang. De ekstra pengene kan du da bruke på gjøre en ekstra nedbetaling.

Refinansiering

Om du er bekymret for renter og har mange dyre lån, kan det lønne seg refinansiere. På den måten samler du alle lånene i ett, og i tillegg vil du ende opp med langt bedre vilkår og betingelser. 

Du vil få en bedre oversikt ettersom du kun har ett lån å betjene, og her kan du velge om du binde renten på hele eller deler av lånet. Zen Finans kan hjelpe deg med å refinansiere dine dyre lån, slik at du får en bedre oversikt over økonomien og et lån med bedre vilkår!

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få gratis hjelp i dag

Vi hjelper deg finne banken som kan gi den beste økonomiske løsningen – uforpliktende og kostnadsfritt.

…eller vil du vi skal ringe deg? (vanligvis innen få minutter)