Restskatt Slik kommer du deg ut av knipen med restskatt

Restskatt? Slik kommer du deg ut av knipen med restskatt

Vi hjelper deg med dette

Søk uforpliktende og gratis nå

[MIGRATION] Skjema 1 [Custom intent]
Eier du egen bolig eller har du tilgang på kausjonist?

Er du usikker eller ønsker du heller å ta det over telefon? Klikk her.

Restskatt er en kjent knipe som arbeidstakere i Norge kan havne i. I denne artikkelen skal vi se nærmere på dette temaet, og hjelpe deg å finne ut hvordan du kan komme deg ut av denne knipen.

Hva er skatt?

Før vi kan gå nærmere inn på dette med restskatt må vi vite hva det som har inspirert til dette begrepet er. Restskatt og skatt er to begreper som går hånd i hånd.

Som arbeidstaker i Norge er du skattepliktig. Det betyr med andre ord at du er pålagt av norske myndigheter å betale en viss prosentandel i skatt. Skatt er noe som du som privatperson betaler til staten.

Det er imidlertid ikke bare folk med egen lønnsinntekt som betaler skatt til staten. Hver gang du «tæpper» bankkortet på betalingsautomaten i dagligvarebutikken, så får staten en viss andel av totalsummen du handler for.

I Norge er det slik at det er mange, offentlige tjenester som vi anser som gratis. Årsaken til det er at vi betaler skatt, og staten bruker av skattepengene som folk betaler inn til å finansiere blant annet det.

Så hva er da restskatt?

Hvor mye hver enkelt person skal betale i skatt vil variere basert på en rekke faktorer. Disse faktorene kan være for eksempel lønnsinntekt, formue og hvor vidt du er selvstendig næringsdrivende eller «vanlig arbeider».

Derfor kan det være noen som synes at det er vanskelig å beregne hvor mye skatt de bør betale hver eneste måned. Det er naturligvis mulig å få hjelp til beregningen, men til syvende og sist er det den enkelte arbeidstakers ansvar å passe på at det stemmer til enhver tid.

Selv om du betaler skatt i forskjellige situasjoner, så er det som regel i forbindelse med skatt på lønnsinntekt at du får høre begreper som restskatt.

Restskatt forekommer i situasjoner hvor du har beregnet feil på skatteseddelen som gjaldt for fjoråret. Et annet ord for restskatt er baksmell, og det går rett og slett ut på at du må betale inn det du skylder innenfor en tidsbestemt periode.

Er det mulig å unngå restskatt?

Restskatt er noe som kommuniseres gjennom den enkeltes skattemelding. Tidspunktet for når denne sendes ut, er noe som varierer fra år til år.

I 2021 hadde alle privatpersoner blitt informert om dette i månedsskiftet mars/april, og betalingsfristen for restskatt ble satt til 31. mai. Det er denne datoen som gjelder om du ikke har lyst til å måtte betale renter i tillegg.

Om du har fått beskjed om at du må betale restskatt, så lurer du kanskje på om det finnes en måte å unngå det på. Når du først har fått restskatt å betale, så må du naturligvis betale det du skylder.

For fremtiden kan det imidlertid være svært fordelaktig å gjøre det til en vane å sjekke at skatteopplysningene dine stemmer med jevne mellomrom underveis i skatteåret.

Hva skjer om man ikke har råd til å betale restskatt?

For mange er det slik at skattemeldingen kommer på et dårlig tidspunkt.

Skattemeldingen kommer ofte i en periode hvor pengene fra julebonusen har gått ned i sluket, samtidig som det er en stund til feriepengene blir utbetalt.

I tillegg er det ganske vanlig å planlegge sommerens ferietur i dette tidsrommet, og det er noe som kan føre med seg litt større utgifter enn man har andre tider på året.

Dette er imidlertid ikke noe staten tar med i betraktningen når de sender ut skattemeldingen. Sånn sett er dette en ganske svart/hvitt situasjon, for du må betale det du skylder uavhengig av hvordan din økonomiske situasjon ser ut.

Dette kan hjelpe deg å betale restskatt

Om du har vært så uheldig å havne i en situasjon hvor du må betale restskatt, så er det slik at det også er ditt ansvar å skaffe pengene som trengs for å få det gjort.

Her er det imidlertid viktig å velge et punkt som samsvarer med den nødvendige effekten. Hvis restskatten kun er til en verdi av et par hundrelapper, så er det ikke sikkert at du trenger å ta kontakt med banken i det hele tatt.

Om du derimot burde ta en prat med banken og kan stille med sikkerhet i bolig, så kan du ta kontakt med oss. Vi kan føre dialogen med banken, og hjelpen fra oss er både gratis og uforpliktende.

Ta litt av penger som du har spart opp

Det første og kanskje enkleste du bør gjøre når du har fått beskjed om å betale restskatt, er å ta en titt på bankkontoen(e) din(e).

Om du har noen penger i reserve, så kan du bruke dem til å dekke summen som du må betale i restskatt.

Dette kan være penger som du har fått i forbindelse med enten ferie, bursdag eller andre merkedager.

Gå gjennom eiendelene dine og selg det du ikke trenger

Når det gjelder sparing, er det imidlertid ikke alle som har rom for det i sin økonomiske situasjon. I slike situasjoner kan det være at bankkontoen er ganske tom i slutten av hver måned og at du lever fra lønnsslipp til lønnsslipp.

Da vil det være en god idé å gå gjennom eiendelene dine. Om du finner noe som du ikke har brukt på en stund, eller som du bare ikke trenger lenger, så kan du forsøke å legge det ut for salg på enten Facebook eller Finn.no.

Ta på deg ekstravakter på jobb eller andre strøjobber

Et annet alternativ du har, er å ta på deg ekstravakter på jobben. Om dette ikke er mulig, så kan du jo se deg rundt etter andre strøjobber hvor du tjener under grensen som gjør at du må skatte av den aktuelle inntekten.

Ta en prat med oss

Om restskatten er såpass stor at du ikke umiddelbart klarer å se veien ut, så kan det være lurt å ta kontakt med oss, slik at vi kan føre en dialog med banken. På denne måten kan du betale restskatten ved å refinansiere boliglånet ditt.

Har du boliglån, billån eller andre typer lån? Da kan du jo høre med banken om du kan få avdragsfrihet i en kort periode, slik at du får betalt det du skylder i restskatt.

Slik unngår du å få restskatt en gang til

De som har opplevd å få restskatt, vil nok helst ikke oppleve å få det en gang til. I tillegg er det dessuten ganske enkelt å slippe unna, da det bare er å forsikre seg om at man betaler det man skal – og kanskje til og med litt til – til enhver tid.

Har du fått restskatt og trenger hjelp med å betale kravet? Ta kontakt med oss, så skal vi hjelpe deg i dialogen med banken. Tjenesten vår er uforpliktende og helt gratis.

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få gratis hjelp i dag

Vi hjelper deg finne banken som kan gi den beste økonomiske løsningen – uforpliktende og kostnadsfritt.

…eller vil du vi skal ringe deg? (vanligvis innen få minutter)