Pant i bil – hva betyr det?

Trenger du lån? Vi gir deg personlig hjelp til et bedre lån

Personlig hjelp til et bedre lån

[MIGRATION] Skjema 1 [Custom intent]
Eier du egen bolig eller har du tilgang på kausjonist?

Er du usikker eller ønsker du heller å ta det over telefon? Klikk her.

Det å pantsette bilen din er noe som virke veldig skummelt, men det er mye vanligere enn du kanskje tror før du setter deg inn i hvordan det fungerer.

I denne bloggartikkelen skal vi hjelpe deg med nettopp dette. Nedenfor vil vi svare på en rekke spørsmål som vanligvis stilles i forbindelse med billån.

Hva betyr «pant i bil»?

Om du vet betydningen av uttrykket «pant i bolig», så vet du allerede betydningen av uttrykket «pant i bil». Dette er nemlig to uttrykk med samme betydning. Det eneste som skiller dem fra hverandre er objektet det tas pant i.

«Pant i bil» (og «pant i bolig») er begreper som er høyst aktuelle i forbindelse med låntypen lån med sikkerhet. Dette er en låntype hvor en av de viktigste betingelsene er at låntaker kan stille med en eller flere verdier som sikkerhet for lånet.

I dette tilfellet vil selve bilen fungere som bankens sikkerhet for lånet. Siden det å låne penger til folk er en ganske stor risiko, så trenger banken en garanti for at de vil få pengene sine på en eller annen måte.

I praksis betyr «pant i bil» at du står i fare for å miste bilen din om din økonomiske situasjon plutselig skulle endre seg. Særlig om den endrer seg på en måte som gjør det umulig for deg å betale banken det du skylder dem. Da kan de begjære bilen din tvangssolgt.

Hva er et billån?

Når det snakkes om et billån, så ligger betydningen av det litt i selve begrepet. Et billån er rett og slett et lån som banken innvilger for at du skal kunne finansiere kjøp av bil eller annet kjøretøy.

Hvem kan få billån?

I spørsmål som dette er det som regel bankens vilkår vi sikter til. Bank-Norge består av rundt 150 banker, og det betyr at vi har 150 banker som opererer med utgangspunkt i forskjellige vilkår. Likevel er det mulig å gi deg en viss pekepinn på hva du kan forvente på dette punktet.

Du må oppfylle kravet om aldersgrense

Her til lands er det svært vanlig å ta billappen når man er 18 år, men i Bank-Norge er det litt andre regler. Aldersgrensen vil med andre ord variere litt, da aldersgrensen for billån ofte ligger på 20 år. Noen banker ønsker også at du skal være eldre enn det.

Du må være norsk statsborger

For å kvalifisere seg til et boliglån hos en norsk bank, må du dessuten være folkeregistrert i Norge. Du må med andre ord være norsk statsborger. I tillegg til statsborgerskap, må du ha vært bosatt i Norge og vært i skattepliktig arbeid i tre år eller mer.

Betalingsanmerkninger

Det er også et veldig stort pluss om du ikke har betalingsanmerkninger. I flere tilfeller vil dette føre til et automatisk avslag på lånesøknaden din.

Men når det er sagt, så finnes det også banker som ikke vektlegger dette i like stor grad. Dette er svært fordelaktig for de har hatt et trøblete forhold med økonomi tidligere, men som virkelig ønsker å rydde opp i det.

Du må oppfylle kravet om minsteinntekt

Det er kanskje dette punktet som varierer aller mest, men de fleste bankene stiller krav til hvor mye du tjener. Du er med andre ord nødt til å være i arbeid for å få innvilget lånesøkanden din. Dette er noe som gjelder for både ordinære og andre banker.

Når det gjelder størrelsen på kravet så er dette noe som vil variere fra bank til bank. Noen banker ønsker at låntakerne deres har en årlig inntekt på mellom 200 000 og 250 000 kroner, mens andre banker kan nøye seg med en årsinntekt på 120 000 kroner.

Hvor stort kan billånet være?

Det kan være litt vrient å gi et konkret bilde på hvor stort et billån kan være, siden det finnes både dyre og billige biler.

Hvor stor lånesummen din blir vil variere med utgangspunkt i flere faktorer, deriblant hvilken bank du søker lån hos og hva bankens individuelle vurdering av deg avdekker. I sin individuelle vurdering vektlegger ofte bankene faktorer som inntekt og betalingsevne.

Størrelsen på lånet vil også variere med utgangspunkt i hvilken låntype du har søkt om. Når du skal kjøpe bil, så kan du nemlig benytte deg av forskjellige typer lån. Billån og forbrukslån er to gode eksempler her.

En annen faktor som vil spille en rolle her, er selve verdien på objektet du vurderer å kjøpe. Om du har valgt å gå for et billån, så vil banken sørge for å matche verdien til bilen du skal kjøpe.

Hvor dyrt vil billånet være?

Hvor dyrt billånet vil bli, vil variere med utgangspunkt i hvilken avtale du inngår med banken. Det er flere faktorer som spiller inn i forbindelse med det månedlige avdraget, deriblant nominell rente, eventuelle gebyrer og hvor vidt renten din er flytende eller fast.

Hvor lang tid vil det ta å betale ned et billån?

Nedbetalingstid er også en faktor som vil kunne variere i stor grad. Ikke bare vil det variere fra bank til bank, men også med utgangspunkt i hvilket lån du velger å finansiere bilkjøpet ditt gjennom.

Om du velger å finansiere bilkjøpet gjennom et usikret lån, så vil sannsynligvis nedbetalingstiden være på mellom 1 og 5 år. Dette kan som sagt variere, men det er en fin tommelfingerregel å huske på.

Finnes det noen alternativer til å pantsette bilen?

For noen frister det kanskje ikke å pantsette bilen sin. Om det er tilfellet, så finnes det heldigvis noen gode alternativer, som definitivt kan være verdt å sjekke ut.

Spare penger

Den sikreste måten å finansiere et bilkjøp på – uten å måtte pantsette bilen og risikere å miste den på lang sikt – er å begynne å spare penger i veldig ung alder.

Jo tidligere du begynner å spare penger, jo større er sjansen for at du kan finansiere ditt eget bilkjøp. Da slipper du å involvere banken i det hele tatt!

Opplåning

Om du har et lån fra før av (f.eks et boliglån), så kan du eventuelt undersøke hvilke muligheter du har i forbindelse med opplåning av dette lånet.

I praksis betyr det at du kan søke om å øke boliglånet, og så vil banken gjøre en individuell vurdering av denne lånesøknaden på lik linje som de gjør med andre lånesøknader.

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få gratis hjelp i dag

Vi hjelper deg finne banken som kan gi den beste økonomiske løsningen – uforpliktende og kostnadsfritt.

…eller vil du vi skal ringe deg? (vanligvis innen få minutter)