Mange arbeidstakere er usikre på hvordan de skal trå frem i lønnsforhandlinger. Hva er riktig tidspunkt, hvor ofte skal det gjøres og hva kan en forvente seg? Det er viktig å ha gode argumenter dersom du ønsker å lykkes med din lønnsforhandling. Vi skal gå gjennom noe av det mest grunnleggende ved lønnsoppgjør samt komme med tips om råd til forhandling av lønn.
Hva er lønnsforhandlinger?
Et lønnsoppgjør eller lønnsforhandlinger kan være en samtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker hvor lønn blir diskutert. Her blir det avgjort om arbeidstaker skal få en økning i lønn for samme mengde arbeider og samme arbeidsoppgaver som tidligere.
Lønnsoppgjør skjer både individuelt mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, men omfavner også arbeidsplasser. Det kan også være indirekte gjennom myndigheter og landsdekkende via en overenskomst.
Derfor bør du forhandle om lønn
Du taper ingenting på å forhandle om lønningen din. Det verste som kan skje er at arbeidstaker sier nei og ikke ønsker å møte kravet ditt. Arbeidsgiver vil sette pris på at du gir beskjed om dine ønsker, da det er ingen som tjener på å ha misfornøyde ansatte.
Som regel foregår lønnsoppgjør en gang i året. Dette er ofte i forbindelse med medarbeidersamtaler eller utviklingssamtaler. Men det er også flere faktorer som spiller inn og kan legge til rette for at du bør forhandle om lønnen din. Har du for eksempel fått en endring i stilling eller nye arbeidsoppgaver? Da er det lurt å forhandle om ny lønn
Det samme gjelder hvis du har fått økt eller ny kompetanse. Du er nå sterkere stilt enn når du ble ansatt, og har i den forstand rett på mer lønn for samme arbeid. Dersom du har byttet arbeidsgiver eller fått ny sjef, kan det også lønne seg å gå inn i forhandlinger.
Slik lykkes du med lønnsforhandlinger
Det viktigste er å forbedre seg godt i forkant. Tenk nøye gjennom hvorfor du mener at lønnen din bør økes og skriv gjerne ned argumentene dine i forkant. Gode argumenter kan for eksempel være at du har gjort jobben din bedre enn hva som var forventet. Det er også viktig å vite hva du og din kompetanse samt erfaring er verdt.
Det kan være smart å forhøre seg med andre ansatte i samme stilling som deg og sammenligne både lønn, kompetanse og erfaring. Dersom en kollega med lik stilling og lik kompetanse får mer betalt enn deg, vil dette være et godt argument for økt lønning. Sjekk gjerne de nasjonale lønnsstatistikkene og ta disse i betraktning.
Når kan jeg forhandle om lønn?
Som sagt vil lønnsforhandlinger som regel falle i forbindelse med medarbeidersamtaler, men det finnes også andre tidspunkt for forhandlinger. Har det vært gjennomgått en omorganisering på arbeidsplassen, vil dette være en god tid å forhandle.
Det samme gjelder dersom det har pågått vesentlige endringer i arbeidsoppgaver eller stillingsbeskrivelse. Bruk denne anledningen til å forhandle om lønnen. Har du fått større ansvar som følge av at en kollega er langtidssykemeldt? Dette er også en gylden mulighet til å forhandle om betingelsene dine.
Hvor mye kan jeg få i lønnsøkning?
Det finnes ikke et konkret svar på hva en naturlig lønnsøkning er – på samme måte som at det ikke finnes et fasitsvar på hvor mye du skal forhandle opp. Det viktigste er å gjøre argumentene sine og prestasjonene sine fortjent til den summen du vil forhandle om.
Det skader ikke å starte forhandlingene med en litt høyere sum enn hva du egentlig forventer. Lønnsforhandlinger havner som regel i midten av det du forhandler om. Ikke nevn personlige tragedier som trang økonomi, dødsfall i familien eller samlivsbrudd. Her skal du kun argumentere for det som er relevant for bedriften og arbeidsforholdet ditt.
Dersom arbeidstaker ikke godkjenner kravet, kan du i stedet be om andre frynsegoder. Hvis økonomien er særdeles trang, kan refinansiering også være en god erstatter for lønnsøkning. Du kan spare mye penger på å kvitte deg med gammel gjeld. Kontakt Zen Finans i dag for en uforpliktende prat, dersom du ønsker en ryddigere og bedre økonomi.