Lån med sikkerhet

Lån med sikkerhet i bolig

Vi hjelper deg med dette

Søk uforpliktende og gratis nå

[ACTUAL] Skjema 1 [Custom intent]
Eier du egen bolig eller har du tilgang på kausjonist?

Er du usikker eller ønsker du heller å ta det over telefon? Klikk her.

Lån med sikkerhet i bolig

Det finnes ulike typer lån som kan fås med sikkerhet i bolig. Om dette er noe du ønsker å søke om, finnes det hjelp å få hos oss.

Søk nå Få gratis hjelp

Få et uforpliktende tilbud på lån

Hva er lån med sikkerhet i bolig?

Lån med sikkerhet i bolig er et banklån hvor banken krever pant i fast eiendom. Låneformen kan med andre ord betraktes som motsetningen til lån uten sikkerhet, hvor banken ikke står med noen form for sikkerhet i låntakers eiendeler.

Det at banken har pant i boligen, betyr enkelt forklart at banken kan velge å tvangsselge eiendommen hvis låntaker ikke klarer å betale for seg. Boligen gir dermed banken en ekstra garanti for at de vil få tilbakebetalt pengene du låner.

Søk NÅ

Hvorfor velge lån med sikkerhet i bolig?

Et lån med sikkerhet i bolig har den fordelen at man stort sett kan få langt lavere rente enn hva man ville fått med et lån uten sikkerhet. Om du får et lån med lav effektiv rente, betyr dette at kostnadene for lånet blir mer overkommelige.

Grunnen til at banken kan tilby en mer gunstig rente, er at lån med sikkerhet i bolig gir banken ekstra garanti og trygghet. I tilfeller hvor man har lån uten sikkerhet, vil bankens risikobilde være mye større, og dette gir også høyere lånekostnader.

En annen fordel som forbindes med lån med sikkerhet i bolig, er muligheten for lang nedbetalingstid. Denne typen lån har gjerne en nedbetalingstid som strekker seg over flere tiår, noe som kan være praktisk om det er snakk om større lånebeløp.

Søk NÅ

Hvem kan få lån med sikkerhet i bolig?

Lån med sikkerhet i bolig gis fortrinnsvis til personer som kan stille med sikkerhet i egen bolig. Det er imidlertid også muligheter for at man kan få hjelp av en kausjonist. Da vil kausjonisten la banken ta bank i sin bolig for at låntaker skal kunne få et gunstig lån.

For at det skal være mulig å stille med sikkerhet i en bolig, må boligen ha fri verdi. Dette kan være tilfellet dersom boligen har økt i verdi etter at den ble kjøpt, eller om man har betalt på boliglånet over lang tid. Som regel må markedsverdien fastslås med en e-takst.

Ellers stilles det også diverse andre krav av banken for hvem som kan få lån med sikkerhet i bolig. Bankene må blant annet ta hensyn til utlånsforskriften. Den sier at låntaker ikke kan ha en totalgjeld på mer enn fem ganger bruttoinntekten per år.

Du må for øvrig også ha inntekt nok til å kunne betjene lånet fra måned til måned, og banken krever som regel at man har fast og stabil inntekt fra trygd eller arbeid. Her er en oversikt over de vanligste kravene for å kunne få lån med sikkerhet i bolig:

  • Du eller kausjonist kan vise til en bolig med fri verdi
  • Du er gammel nok (ulike banker har ulik aldersgrense, vanligvis fra 18–23 år)
  • Du har en total gjeld på mindre enn 5 x årlig bruttoinntekt
  • Økonomien kan takle 5 % renteøkning
  • Du har fast og tilstrekkelig stor inntekt

Kan man få lån med sikkerhet i boligen med betalingsanmerkninger?

I mange tilfeller vil man oppleve å få blankt avslag hvis man søker om lån med sikkerhet i bolig mens man har en betalingsanmerkning. Grunnen til det er at betalingsanmerkninger viser at du har hatt betalingsproblemer tidligere.

Når banken oppdager at du har betalingsanmerkninger under kredittvurderingen, vil dette tolkes som at risikoen for at du skal misligholde ny gjeld er stor. Ofte vil det derfor lønne seg å bli kvitt eventuelle betalingsanmerkninger, og heller søke på nytt ved en senere anledning.

Likevel er det greit å vite at enkelte banker kan hjelpe låntakere med lån, på tross av betalingsanmerkninger. Og i slike tilfeller er det nettopp lån med sikkerhet i bolig som er aktuelt. Om du ikke skulle betale for deg, kan banken skaffe pengene ved å selge boligen.

Søk NÅ

Forskjellige typer lån med sikkerhet i bolig

Det finnes ulike former for lån med sikkerhet i bolig. Felles for dem er at banken har pant i en bolig, men lånets bruksområde kan variere en del.

Vi skal her se nærmere på de mest vanlige formene for lån med pant i fast eiendom.

Lån til bolig

Den mest kjente formen for lån med sikkerhet i bolig, er boliglånet. Når du kjøper en bolig, låner banken deg penger samtidig som de står med pant i den aktuelle eiendommen.

Siden et boliglån i mange tilfeller er på flere millioner kroner, tar banken en nokså stor risiko ved å låne ut penger. Derfor har de sikkerhet i boligen, slik at eiendommen kan selges om du ikke skulle betale avdragene eller lånekostnadene som avtalt.

Lån til refinansiering med sikkerhet i bolig

En annen vanlig form for lån med sikkerhet i bolig, er såkalte refinansieringslån med pant. Et refinansieringslån er vanligvis et pengelån som går til å betale ned annen eksisterende gjeld, med det formål å oppnå bedre rentekostnader og økt økonomisk oversikt.

Det finnes også refinansieringslån til låntakere med betalingsanmerkninger. Disse lånene kalles gjerne for omstartslån. Du kan betrakte denne låneformen som et refinansieringslån med pant i eiendom, og lånet gis først og fremst til låntakere med økonomiske utfordringer.

Søk NÅ

Alternativer til lån med sikkerhet i bolig

Om man ikke kan stille med sikkerhet i en selveid bolig og heller ikke kan vise til kausjonist, er det som regel ikke mulig å få lån med sikkerhet i bolig.

Vi skal her se litt nærmere på hva slags alternativer som finnes til lån med sikkerhet i bolig. Kanskje det finnes et alternativ som passer deg bedre?

Lån uten sikkerhet

Hvis du for eksempel ønsker å refinansiere dyr gjeld, vil et lån med sikkerhet i bolig være det mest gunstige alternativet. Men om denne muligheten ikke finnes, kan du fortsatt søke om lån til refinansiering – bare uten sikkerhet.

Et refinansieringslån uten sikkerhet kan beskrives som et forbrukslån. Som du kanskje vet, har forbrukslån relativt dyr rente – noe som kan gjøre lånet lite gunstig. Men om du kan finne et forbrukslån med gunstigere rente enn eksisterende lån, kan det likevel lønne seg.

Om du har fem dyre smålån på 10 000 kroner hver som alle har 20 % rente, kan det lønne seg å ta opp et nytt lån på 50 000 kroner med 15 % rente, og betale ned de fem lånene med dette. Da kan du potensielt spare deg for mye penger som ellers ville gått til lånekostnader.

Søk NÅ

Lån med sikkerhet i andre gjenstander

Foruten lån med sikkerhet i bolig, finnes det lån med sikkerhet i andre objekter. Når man tar opp et billån, vil banken for eksempel ha sikkerhet i kjøretøyet. Tar du opp et MC-lån, vil banken på tilsvarende vis ha sikkerhet i motorsykkelen din.

Noen velger å bake billån eller lignende inn i boliglånet, noe som betyr at man i prinsippet har et lån med sikkerhet i bolig. Dette kan gi deg en ekstra god rente på lånet. 

Men om du ikke har mulighet til dette, kan det altså være mulig å velge et klassisk billån med sikkerhet i bilen. Siden en bil ikke har samme verdiøkning som en bolig, vil ikke denne formen for sikkerhet gi like gode vilkår for deg som kunde.

Slik velger du riktig lån med sikkerhet i bolig

Når man søker om lån med sikkerhet i bolig, vil man i de fleste tilfeller kunne se frem til forholdsvis gode lånevilkår. Det kan imidlertid være greit å se nærmere på lånevilkårene likevel, slik at du sikrer deg et best mulig lån.

Når det er snakk om lån med sikkerhet i bolig, er det først og fremst viktig å tenke over lånets effektive rente. Desto lavere denne renten er, jo bedre er det for økonomien din. 

I tillegg til å se på renter, kan det også være greit å vurdere faktorer som nedbetalingstid. Noen synes det også er greit å forsikre seg om at selve banken kan tilby god rådgivning og kundestøtte ved behov.

Søk NÅ

Hvordan kan jeg søke om lån med sikkerhet i bolig?

Hvis du ønsker å søke om lån med sikkerhet i bolig, kan du gjøre det gjennom denne nettsiden. Her kan du søke hos flere banker samtidig, slik at det blir enklere å få oversikt over faktorer som rente og nedbetalingstid.

Når du skal søke må du først og fremst fylle ut et låneskjema. Det enkleste er å fylle ut ett skjema som sendes ut til en rekke banker, istedenfor å måtte legge inn opplysningene i ett og ett søknadsskjema på bankenes egne nettsider.

Lånesøknaden sendes ut til bankene, og du vil etterpå motta eventuelle lånetilbud. Hvorvidt du får lånetilbud eller ikke, er blant annet avhengig av din økonomiske situasjon. Alle bankene vil kredittsjekke deg når du søker om lån, og sjekke alt fra alder til inntekt.

Du gir bankene tillatelse til å hente ut informasjon om økonomien din fra offentlige sider som Gjeldsregisteret og Skatteetaten. Du vil også bli kredittsjekket via et kredittopplysningsbyrå, der banken vil vurdere kredittscoren din.

  1. Fyll ut lånesøknadsskjema
  2. Bekreft og send inn søknad
  3. Vent på svar
Søk NÅ

(søknaden er helt uforplikende og gratis)

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få gratis hjelp i dag

Vi hjelper deg finne banken som kan gi den beste økonomiske løsningen – uforpliktende og kostnadsfritt.

…eller vil du vi skal ringe deg? (vanligvis innen få minutter)