Hyttelån - tips og råd ved kjøp av hytte

Hyttelån – tips og råd ved kjøp av hytte

Vi hjelper deg med dette

Søk uforpliktende og gratis nå

[ACTUAL] Skjema 1 [Custom intent]
Eier du egen bolig eller har du tilgang på kausjonist?

Er du usikker eller ønsker du heller å ta det over telefon? Klikk her.

Hyttedrømmen kan være nærmere enn du tror. De fleste nordmenn har en drøm om å en gang eie sin egen hytte. Noen ønsker seg en hytte hvor de kan tilbringe late sommerdager ved skjærgården, mens andre er på jakt etter en hytte på fjellet hvor de kan stå på ski nesten året rundt.

Nå er det spesielt mange som har fått øynene opp for fordelene ved Norgesferie, og derfor er etterspørselen etter hytter større enn aldri før. Mange tror de ikke har råd til å kjøpe hytte, men dette er ikke nødvendigvis sant. Med noen smarte triks kan du oppleve hyttekosen fortere enn du tror.

Hyttelån

En av grunnene til at mange nordmenn tenker at de ikke har råd til å kjøpe egen hytte, kommer av at hyttelån er et av de dyreste lånene tilgjengelig på markedet. De fleste banker tilbyr hyttelån eller «lån til fritidsbolig», men sannheten er at disse lånene ofte er like boliglån. Derfor gis de sjeldent ut til mennesker som ikke kan stille med sikkerhet i annen fast eiendom. Men heldigvis finnes det andre lånemåter og sparemetoder som kan lønne seg.

Sparing

Mange tenker at de har et langt mindre sparepotensial enn de faktisk har. I en travel hverdag er det lett å miste oversikten over utgifter, og ofte går pengene våre til impulskjøp og hverdagsforbruk. Et godt tips er å prøve å skape en oversikt over hva pengene dine faktisk går til. Det er ikke uvanlig å betale for abonnementstjenester du kanskje ikke var klar over at du hadde. Logg deg inn på nettbanken og få en oversikt over hvilke faste utgifter du har, og se hva som er mulig å kutte ut.

Kjøp hytte med andre

Et annet alternativ er å kjøp hytte sammen med familie eller gode venner. Slik kan dere dele på utgiften og dermed få en hytte til redusert pris. Om dette er noe du vurderer, er det dog viktig å ha gode og klare avtaler på forhånd. Det er billigere å kjøpe hytte sammen med andre, men det er viktig at du har et godt forhold med hotellpartnerne.

Her vil det lønne seg å lage avtaler om hvordan dere skal fordele vedlikehold, samt tidsbruk av hytten. Slik slipper dere å havne i konflikter i fremtiden. Det kan være dyrt å kjøpe hytte, men kostnadene stopper ikke ved selve kjøpet. Derfor kan det være lurt å opprette en konto beregnet til vedlikehold, hvor alle partene overfører et fast beløp hver måned. Med en slik konto vil fordeling av vedlikeholdskostnader alltid være rettferdig, og dere er forberedt på uforutsette utgifter.

 

Refinansiering

Den raskeste og mest effektive metoden å spare penger til hytte på, er å refinansiere. Når du refinansierer, erstatter du eksisterende gjeld og dyre lån med nytt og bedre lån. Målet med refinansieringer er at du får et nytt lån med bedre betingelser og vilkår enn de opprinnelige lånepostene. Dette kan for eksempel bety at du får et lavere og mer effektivt rentenivå, slik at større deler av terminbeløpet kan benyttes til avdrag på gjelden. Dette vil igjen føre til at du raskere blir kvitt lånet.

En stor fordel med refinansiering, er at du får en bedre økonomisk oversikt. Dette gjelder særlig dem som månedlig betaler ned flere ulike lån. Med et refinansieringslån betaler du kun ned på ett eneste lån, og dermed får du en bedre oversikt over hvilke utgifter du har. Zen Finans hjelper deg gjerne med å refinansiere lånene dine, slik at du er et steg nærmere å eie din egen hytte!

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få gratis hjelp i dag

Vi hjelper deg finne banken som kan gi den beste økonomiske løsningen – uforpliktende og kostnadsfritt.

…eller vil du vi skal ringe deg? (vanligvis innen få minutter)