Hvordan påvirker børsfallet min økonomi?

Trenger eller har du lån? Få personlig hjelp til bedre vilkår

Personlig hjelp til et bedre lån

[ACTUAL] Skjema 1 [Custom intent]
Eier du egen bolig eller har du tilgang på kausjonist?

Er du usikker eller ønsker du heller å ta det over telefon? Klikk her.

Enhver økonomi vil oppleve både oppgangstider og nedgangstider. Det er simpelthen ikke mulig for økonomien bare å gå oppover, og dette har ikke skjedd før, selv om land har opplevd oppgang i flere tiår på rad. Når en resesjon først inntreffer, så er det gjerne med resultater slik som økt arbeidsledighet, flere konkurser, og ikke minst et fall på børsen.

Nettopp børsen brukes av mange som ett av de tydeligste tegnene på om økonomien går bra. I Norge er for eksempel Oslo Børs et representativt utvalg av noen av de viktigste selskapene i landet. De bedriftene som har aksjer i spill på Oslo Børs er nøye utvalgt. Når børsen dermed går nedover, så er det en god indikasjon på dårligere tider. Men hvordan påvirker dette akkurat din privatøkonomi?

Økt arbeidsledighet og flere konkurser

Resesjon fører først og fremst til en negativ vekst. Dette betyr i utgangspunktet at forbrukere sitter igjen med mindre penger til overs. Det er ikke slik at alle vil merke det veldig tydelig, men sett over ett vil folk flest få en liten nedgang i hva en har til overs av penger etter lønning. Dermed bruker en også mindre penger.

Videre blir resultatet at salg og inntekter går ned hos flere bedrifter. For de som allerede har hatt det tøft, så fører dette i sin tur til konkurser. Videre vil også mange andre som sliter med vekst måtte si opp ansatte. Derfor fører som oftest resesjon og børsfallet til økt arbeidsledighet. Er du en av de utsatte, så risikerer du å stå uten jobb.

Renten senkes for å stimulere økonomien

Under en periode der børsen faller og økonomien sliter, så vil sentralbankene verden over sørge for å justere renten ned. Dette gjør at det for eksempel blir rimeligere å ta opp lån. Resultatet er i sin tur at en øker forbruket noe, og dette er positivt for økonomien. For deg som privatperson kan for eksempel renta på boliglånet ditt gå ned.

Lavere rente, samt en dårlig økonomi generelt sett med lavt forbruk, vil også føre til lavere priser. Det vil dermed være mulig å gjøre innkjøp til en noe mer gunstig pris, selv om forskjellene muligens ikke blir så store dersom deflasjon, nedgang i pengers verdi, fører til at din inntekt også blir lavere.

Perfekt timing for investeringer

Når børsen faller betyr ikke dette på noen måte at investeringer stopper. Et børsfall er et resultat av pessimisme for de neste par årene, og ikke et resultat av at en tror økonomien alltid vil være nede. Dersom du har en lang tidshorisont med dine private investeringer, så kan det være lurt å skyve mange sparepenger inn i aksjer under denne perioden.

En resesjon med store børsfall fører ofte til en overreaksjon, der spesielt helt vanlige mennesker selger seg ut i frykt for å tape alle sparepengene sine. Da kan du gå mot strømmen og investere store summer i relativt billige aksjer. Det er tross alt ingen grunnlag for å tro at aksjene som i går var verdt 20 % mer ikke skal komme seg tilbake til dette nivået.

Børsen er en langsiktig investering

Det er fort gjort å bli full av frykt når børsen går nedover. Kanskje har du for eksempel store beløp investert gjennom pensjonsfond. Det er allikevel ikke noe å svette over dersom du fortsatt er ung. Historien viser at børsen vil gå opp og ned i perioder, men i det lange løp er det alltid det beste stedet å investere pengene sine.

Dersom du investerer på børsen, så må du alltid se dette som en langsiktig investering. Det hjelper ikke å se på prosentvis oppgang og nedgang dag for dag, og du er nødt til å ha fokus på effektene over tid. Er du fornuftig og kanskje pumper inn litt ekstra penger i nedgangstider, så kan du virkelig få en god avkastning på sparepengene og pensjonen din!

Vi hjelper personer som eier bolig og har mange lån, og kanskje også inkasso og betalingsanmerkninger, med å refinansiere all gjeld inn til ett lån. Eier du ikke bolig selv må du ha familie eller annen nær relasjon som eier bolig tilgjengelig for å hjelpe deg.

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få gratis hjelp i dag

Vi hjelper deg finne banken som kan gi den beste økonomiske løsningen – uforpliktende og kostnadsfritt.

…eller vil du vi skal ringe deg? (vanligvis innen få minutter)