Hvilke regler gjelder for utleie av bolig?

Hvilke regler gjelder for utleie av bolig?

Vi hjelper deg med dette

Søk uforpliktende og gratis nå

[ACTUAL] Skjema 1 [Custom intent]
Eier du egen bolig eller har du tilgang på kausjonist?

Er du usikker eller ønsker du heller å ta det over telefon? Klikk her.

Har du en bolig du ikke benytter? Mange har gjerne en hytte eller kjellerleilighet de ikke benytter seg av daglig. I slike tilfeller kan det være fristende å leie disse ut for å tjene litt ekstra penger.

Nordmenn har generelt mye lån og gjeld, ofte er dette gamle kredittlån og forbruksgjeld som har bygget seg opp over tid. Å bli utleier kan være en fin måte å betjene disse lånene på, men her er det mye som må vektlegges.

Skatt

Noen leieinntekter kan være skattefrie, mens andre er skattepliktige. Dette avhenger av hva slag type eiendom du har lyst å leie ut, samt hvordan du bruker eiendommen og hvor mye du velger å leie ut. Her er det store forskjeller på om du for eksempel leier ut en fritidsbolig du selv bruker, enten i Norge eller utlandet. Dette kan være et sommerhus, en hytte eller et landsted.

Noen velger å leie ut hele eller deler av sin egen bolig, hvor de vanligvis har folkeregistret adresse. Dette kan være om de skal ut å reise eller av andre grunner ikke kommer til å oppbevare seg selv i boligen gjennom en viss periode. Om du ønsker deg skattefrie leieinntekter, må du fylle flere satte kriterier.

For å kunne få skattefrie leieinntekter, kan du ikke leie ut mer enn halvparten av utleieverdien. Dette betyr at hvis du leier ut deler av boligen din, må den delen du selv bor i være minst like mye verdt som den andre delen du ønsker å leie ut. Det er også mulig å leie ut flere hybler skattefritt, men da må ikke boligene defineres som flermannsbolig. Her er det mange kriterier å sette seg inn i, og enhver boligtype vil ha ulike vilkår.

Utgifter

Selv om det er mulig å tjene seg en god ekstra inntekt på å leie ut boliger, vil det alltid være en god del utgifter som kommer med å være utleier. Alt ettersom hvilken type bolig du leier ut, og hva som er inkludert i husleien, kan det fort bli en del kostnader. Planlegger du å for eksempel leie ut en bolig som er møblert eller delvis møblert? Da må du sørge for innboforsikring.

Leier du ut en leilighet, kan utgifter til vaktmester, trappevask, offentlige avgifter, felles strøm og forsikring også være aktuelle poster. I tillegg er det mindre utgifter som for eksempel nøkler. Skal du leie ut en bolig til et kollektiv? Da må alle leietakeren få sin egen nøkkel. I tillegg kan ting som vaskemaskin, komfyr og kjøleskap fort gå i stykker om det blir hyppig brukt av flere mennesker. Dette er utgifter du bør ha i bakhodet.

Derfor egner ofte utleie seg best til mennesker som allerede har en stabil nok økonomi til å klare å betjene disse utgiftene i lengden. Det er mulig å lage seg en ekstra inntekt ved utleie, men dette oppnås først over flere år, og mange som leier ut ser seg fort avhengig av inntektene som en del av den personlige økonomien.

Refinansiering

Om du har mange dyre smålån og sitter på forbruksgjeld, kan det føles fristende å leie ut deler av egen bolig for å betjene disse. Men her er det mange lover og regler som må følges, og det kommer ofte ekstra utgifter med som en ikke var klar over. Den enkleste og letteste måten å bli kvitt gammel gjeld på, er å refinansiere.

Med refinansiering baker du alle lånene og gjelden inn i et eneste nytt lån. Dette kommer ofte med bedre betingelser og lavere renter, og du kan benytte dette lånet til å innfri gammel gjeld. Vi hjelper deg med refinansiering slik at du kun har en faktura å betale hver måned – med langt billigere vilkår!

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få gratis hjelp i dag

Vi hjelper deg finne banken som kan gi den beste økonomiske løsningen – uforpliktende og kostnadsfritt.

…eller vil du vi skal ringe deg? (vanligvis innen få minutter)