Hva innebærer omsorgspenger?

Vi hjelper deg med dette

Søk uforpliktende og gratis nå

[MIGRATION] Skjema 1 [Custom intent]
Eier du egen bolig eller har du tilgang på kausjonist?

Er du usikker eller ønsker du heller å ta det over telefon? Klikk her.

Omsorgspenger er den støtten norske arbeidstakere mottar når de tar ut såkalte omsorgsdager. Dette er dager der barna, som en har omsorg for, er syke eller må være hjemme fra skolen av andre årsaker. Da kan nemlig foreldrene ha retten til å være hjemme med barna et visst antall dager per år, og fortsatt motta kompensasjon for dette.

Støtten dekkes for arbeidstakere av arbeidsgiver, mens det hos selvstendig næringsdrivende og frilansere potensielt kan bli dekket av NAV. Det er en viktig gode med omsorgspenger, siden arbeidsgiver skal betale deg nøyaktig det samme som om du faktisk hadde jobbet.

Hvem mottar omsorgspenger?

Omsorgspenger er rettet mot foreldre, og da spesielt til de som har barn under 12 år. Det er likevel unntak her, og dersom ditt barn har funksjonshemninger eller kroniske sykdommer, så kan du ha rett på omsorgspenger opp til 18 år for barnet.

Det finnes også muligheter for å motta omsorgspenger dersom barnepasser er syk. Da ender tross alt mange voksne opp med å ikke få muligheten til å gå på jobben sin. Dessuten kan en også motta støtte dersom en er nødt til å ta barnet til legen. Dette er uavhengig av om barnet faktisk er sykt den dagen dere går til legen.

Sist, men ikke minst, er det viktig å bemerke seg at en må ha vært i en jobb i totalt 4 uker før en kan ta ut omsorgsdager. En kan med andre ord ikke ta ut noen omsorgsdager dersom en akkurat har begynt i jobben sin.

Hvor mye får du?

Selve satsen for omsorgspenger er så klart basert på hvor mye du har i inntekt, siden omsorgspenger er det samme som din lønn. Men hvor mange dager du mottar omsorgspenger er likevel forskjellig fra tilfelle til tilfelle. For eksempel handler dette om hvorvidt du deler omsorgen eller ei, hvor mange barn du/dere har, og hvorvidt barnet har funksjonshemninger eller kronisk sykdom.

Det går allikevel automatikk i at du minimum har 10 omsorgsdager dersom du ett eller to barn som er 12 år eller yngre. Har du til gjengjeld tre eller flere barn, så vil du motta hele 15 omsorgsdager. Dette er altså totalen, slik at du vil være nødt til å spre dagene utover på barna dine. Disse dagene er automatisk, i den grad at du ikke trenger å søke om omsorgspenger her.

Hva må du søke om?

Omsorgsdager er automatisk en gode for deg som er ansatt i Norge. Da får du som nevnt mellom 10 og 15 dager helt garantert, uten å måtte søke. Det finnes likevel tilfeller der du må, og hvor det ikke minst er smart, å søke om ekstra omsorgsdager. Dette gjelder for eksempel om du har barn med funksjonshemninger eller barn som er kronisk syke.

Det er også nødvendig å søke dersom du ønsker å bli regnet som alene om omsorgen. Fordelen med dette er at du vil kunne doble antallet automatiske omsorgsdager nevnt tidligere. Du trenger ikke å søke om doblingen, bare om å bli anerkjent som alene om omsorgen. Sist, men ikke minst, må du søke om omsorgspenger dersom du er selvstendig næringsdrivende eller frilanser.

Motta omsorgspenger i dag!

Omsorgspenger er viktig for en god økonomi når du tar vare på familien din. Enten du er alene eller har omsorg for barn sammen med din ektefelle, så er dette en viktig gode å kunne ty til. Kommuniser derimot tydelig med din arbeidsgiver, og vær ikke minst klar over dine rettigheter når det kommer til denne sosiale goden.

Arbeidsgiver skal betale deg som om det var normal lønn, men de kan blant annet kreve at du skal levere legeerklæring for barnet etter 4 dager med sykdom. Det er dessuten ikke lov til å bruke omsorgsdager for når barnet drar på ferier, rutinekontroll hos tannlege, eller har annet fravær som ikke er direkte relatert til en sykdom.

Vi hjelper mennesker som sitter i en vanskelig økonomisk situasjon med å bli kvitt inkasso og betalingsanmerkninger. Har du nettopp det og eier en bolig, så kan vi hjelpe deg gratis med å få betalt kravene ved å refinansiere boliglånet ditt.

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få gratis hjelp i dag

Vi hjelper deg finne banken som kan gi den beste økonomiske løsningen – uforpliktende og kostnadsfritt.

…eller vil du vi skal ringe deg? (vanligvis innen få minutter)