Hva er styringsrente?

Høy rente på lånet? Vi gir deg personlig hjelp til et bedre lån

Personlig hjelp til en lavere rente på dine lån

[MIGRATION] Skjema 1 [Custom intent]
Eier du egen bolig eller har du tilgang på kausjonist?

Er du usikker eller ønsker du heller å ta det over telefon? Klikk her.

Rente er et sentralt begrep som en bør ha god peiling på innenfor økonomien. De aller fleste vet at renten tar utgangspunkt i lånesummen, og kort oppsummert er det kostnaden for lånet. Enkelte renter har derimot en betydelig større innvirkning på økonomien enn for eksempel renter på boliglån eller forbrukslån.

Styringsrente er den renten som nordmenn flest bør følge med på. Ønsker en oversikt over hvordan økonomien generelt går, så vil styringsrenten alltid være en god «styring». Men helt konkret, hva er styringsrente?

Styringsrenten stabiliserer utvikling i økonomien

Styringsrente er den renten som de norske bankene får for sine innskudd hos Norges Bank. Dette er sentralbanken i Norge. Sentralbanker verden over har den oppgaven at de skal stabilisere økonomien. Ved det som oppleves som for stor oppgang, settes styringsrenten opp. Ved resesjon for eksempel, så settes styringsrenten ned.

Dette stabiliserer utviklingen i økonomien ved enten å bremse eller sette fart i veksten. Styringsrenten har nemlig ringvirkning ved at den påvirker kronekurs, verdipapirer, boliglån, etterspørsel av lån generelt, samt forbruk. Det er nettopp derfor denne renten har fått navnet styringsrente, og den kontrollerer mye av økonomien.

Norsk styringsrente de siste årene

Styringsrenten går over tid opp og ned, mens sentralbanken forsøker å stabiliserer både vekst og nedgang i økonomien. Poenget med dette er å unngå overdreven vekst, og ikke minst resesjoner og depresjoner. Uten en sentralbank som Norges Bank ville markedet helt enkelt vært mer volatilt. Styringsrente har de senere årene sikret en fornuftig vekst i norsk økonomi.

Denne renten har vært så høy som 11 % tilbake i 1992. Mellom 2016 og 2018 var styringsrenten i Norge rekordlav, da den kun lå på 0,50 %. De siste par årene har den beveget seg mellom 1,00 % og 1,50 %. Avhengig av om en resesjon forekommer, så kan styringsrenten ende opp med å bli negativ. Et land som Sveits har for eksempel hatt negativ styringsrente i flere år nå.

Hvorfor brukes negativ styringsrente?

Negative renter benyttes av sentralbanken for å stimulere vekst. Dette fungerer akkurat på samme måte som en lav styringsrente. Forskjellen her er at de forskjellige bankene i Norge vil måtte betale for å beholde penger hos sentralbanken. Alternativet er å beholde pengene i kontanter, men dette kan være dyrt. Allikevel skal ikke styringsrenten være for negativ, da kontanter kan bli en løsning.

Når bankene er nødt til å betale for å beholde pengene sine i sentralbanken, så betyr dette også at du blir nødt til å betale for negativ rente på innskudd i banken. Merk derimot at dette ikke har noe med utlånsrenter å gjøre, da du fortsatt vil betale her. Du vil aldri få negative utlånsrenter med andre ord.

Norges Bank påvirker din privatøkonomi

Norges Bank har en stor påvirkning på din privatøkonomi. Fra første virkedag etter de endrer styringsrenten, så vil denne gjøre seg gjeldende i markedet. Som nevnt vil blant annet boliglån og forbruk påvirkes av dette. Renten har ringvirkninger over hele økonomien, slik at det er lurt å holde seg oppdatert på denne.

Sentralbanken er alltid noe føre var, slik at en høy styringsrente kan indikere for rask vekst, mens en lav styringsrente kan indikere dårlige økonomiske forutsetninger. Det er nettopp derfor det er viktig å ha styr på akkurat denne renten.

Sliter du med å betale for boliglånet ditt og få endene til å møtes? Har du betalingsanmerkninger eller inkasso og eier en bolig? Da kan du få gratis hjelp nå med å refinansiere boliglånet ditt og få en bedre økonomisk hverdag!

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få gratis hjelp i dag

Vi hjelper deg finne banken som kan gi den beste økonomiske løsningen – uforpliktende og kostnadsfritt.

…eller vil du vi skal ringe deg? (vanligvis innen få minutter)