Hva er likviditet og hva betyr det egentlig?

Trenger eller har du lån? Få personlig hjelp til bedre vilkår

Personlig hjelp til et bedre lån

Skjema 1 [custom intent - orginal]
Eier du egen bolig eller har du tilgang på kausjonist?

Er du usikker eller ønsker du heller å ta det over telefon? Klikk her.

Rente varierer og settes individuelt. Renteeksempel: eff. 7,22% 2mill o/30 år Kostnad 2 785 343 Tot 4 785 343

Hva er likviditet?

Likviditet er et begrep som blir brukt om både privatpersoner og bedrifter. Dette beskriver  låntakers kjøpekraft og betalingsevne. God likviditet tilsier at personen eller bedriften har tilstrekkelig betalingsevne til å kunne innfri sine betalingsforpliktelser. Enkelt forklart er likviditet de midlene du har direkte tilgang til som for eksempler bankinnskudd og kontanter.

Begrepet blir ikke like ofte brukt om privatøkonomi som bedriftsøkonomi, men prinsippet er fortsatt det samme. En god likviditet vil si at bedriften eller privatpersonen hele tiden har nok midler til å kunne betale sine økonomiske forpliktelser og kjøpe varer.

For privatpersoner vil dette innebære at den personlige økonomien er god nok til at du kan betale alle regninger og lån kostnader, samtidig som du har nok igjen til å handle matvarer, produkter og betjene uforutsette utgifter.

For å beregne hvor god likviditet en person eller en bedrift har, blir det gjort beregninger på bakgrunn av de beholdningene og kontantene som er tilgjengelig eller lett kan omsettes. En dårlig likviditet kan ha stor effekt på både privatpersoner så vel som bedrifter. Det handler om å ha nok midler tilgjengelig slik at en aldri havner på etterskudd av betalinger.

Derfor er god likviditet viktig

For privatpersoner er det flere tiltak som kan gjøres for å bedre sin egen likviditet. Det mest vanlige tiltaket, og det som oftest anbefales, er å ha en bufferkonto for uforutsette kostnader. De fleste nordmenn har i teorien relativt god råd, men ofte er forumer og verdier bundet opp i boliger og eiendommer.

Selv om en har flere verdier, kan ikke disse regnes som likvide dersom de er bundet opp i noe. Du kan ikke selge et rom av boligen dersom du plutselig trenger ekstra midler. Dersom vaskemaskinen ryker er du heller ikke sannsynlig til å selge båten eller bilen for å finansiere en ny en. Du kan altså ha store verdier, men samtidig ha en dårlig likviditet.

Har du dårlig likviditet kan dette slå negativt ut på lånesøknader. Dersom du har søkt om å innvilge et lån, men fått avslag grunnet dårlig likviditet, kan det være flere grunner til dette. Banken ønsker kun å gi lån til kunder som har gode forutsetninger for å betjene lånet, selv om det skulle oppstå uforutsette utgifter.

Har du et stramt budsjett vil en ødelagt vaskemaskin eller en vannlekkasje fort kunne skape store problemer og utsette din betjeningsevne. Men har du derimot en bufferkonto med ekstra midler liggende, vil ikke slike hendelser skade den dagligdagse økonomien. Likviditet handler derfor også om hvor godt rustet du er økonomisk sett.

Slik får du en god likviditet

Dersom du ikke har en bufferkonto fra før, er det ikke alltid like enkelt å plutselig få plass til dette i budsjettet. En enkel måte å spare penger på er å lage seg et grundig budsjett og sette en stopper for unødvendige utgifter – men dette er som regel enklere sagt enn gjort. Det er derimot mulig å gjøre de månedlige utgiftene mindre ved å refinansiere eksisterende lån.

Har du mange dyre smålån du betjener månedlig? Her er det mulig å spare mye penger som kan gå til en bufferkonto. Med refinansieringer tar du opp et nytt lån og bruker dette til å betale ned gammel gjeld. Du vil sitte igjen med et enkelt lån, ofte kombinert med bedre renter og betingelser.

Dette er den enkleste og raskeste måten å bedre sin egen likviditet. Ta gjerne kontakt med oss i Zen Finans for rådgiving og hjelp vedrørende refinansiering. Slik får du en ryddigere og bedre økonomi samt en langt bedre betalingsevne for fremtidige lån.

Få gratis hjelp i dag

Vi hjelper deg finne banken som kan gi den beste økonomiske løsningen – uforpliktende og kostnadsfritt.

…eller vil du vi skal ringe deg? (vanligvis innen få minutter)