Hva er en e takst?

Vi hjelper deg med dette

Søk uforpliktende og gratis nå

[ACTUAL] Skjema 1 [Custom intent]
Eier du egen bolig eller har du tilgang på kausjonist?

Er du usikker eller ønsker du heller å ta det over telefon? Klikk her.

I 2016 ble e takst innført som den nye bransjestandarden for meglere som gjennomfører en verdivurdering. Eiendomsverdi utviklet e takst hvilket nå er det gjeldende formatet for verdivurdering. E takst setter langt strengere krav til hva en meglere må inkludere når han skal sette ne takst på boligen.

Før var det gjerne vanlig å få en verditakst som baserte seg på blant annet utsikt, beliggenhet, teknisk tilstand, nærliggende fasiliteter og andre aspekter. Dette var det som dannet grunnlaget for verdien som ble satt i taksten. E takst stiller som sagt strengere krav hvilket gjør det vanskeligere å sette en feil verdi.

Nå er det ikke kun takstmannen som kan sette verditaksten på boligen, med en megler kan også gjøre dette gjennom en e takst. De siste årene har det også blitt vanlig at takstmannen gjør en tilstandsrapport. De fleste velger å bruke en e takst i tillegg til dette, for å få en konkret takst på boligen sin.

Hvordan fungerer e takst?

En e takst baserer taksten og verdien på statistikk, hvilket kan gi risiko for feile verdier. E taksten tar ikke hensyn til tomten eller bygningen tekniske tilstand slik som en tilstandsrapport gjør. I tillegg vil ikke statistikken kunne fange opp arealplaner, reguleringsplaner og andre faktorer for området rundt boligen.

Slike aspekter kan påvirke markedsprisen betraktelig, både negativt og positivt. Megleren sin e takst kan tas med i banken dersom du skal forhandle om lavere renter, mer lån eller bedre betingelser.

Du vil få en forenklet versjon tilsendt på e-post, mens banken får tilgang til denne via en database. E taksten skal settes etter boligens standard, dokumentasjon, befaring, prisstatistikk og opplysninger vedrørende området.

Fordelen med en e takst er at vurderingen ikke kun blir gjort ut fra meglerens kunnskap og personlige meninger. Selv om megleren også må ta hensyn til det aktuelle markedet, kommunen og nærområdet, er det altså ikke kun dette som avgjør verdisettingen. E taksten er ikke nødvendigvis den endelige prisantydningen og disse to behøver ikke å samsvare.

Hvorfor e takst?

Formålet med e takst er i hovedsak å sikre en trygg og ryddig prosess vedrørende refinansiering. Det vil nå være lettere for banken å se boligens verdi og de kan være sikre på at e taksten ikke blir endret av selger. I tillegg vil banken kunne vite at e taksten er korrekt og ikke er satt unaturlig høyt.

Bankene vil også kunne se på eiendommens tidligere e takster, i tilfeller hvor det har vært flere ulike meglere på befaring. Da vil de få et realistisk bilde av hva boligen er verdt. E takst sørger for en trygg og riktig refinansiering-prosess, som gjør det langt sikrere for både banken og kunden. Slik gir de ikke kunder et lån som kunden ikke kan betjene.

Refinansiering og e takst

Refinansiering går ut på at du samler alle lånene dine i ett eneste lån. Fordelene er at du kun har ett lån å forholde deg til, samtidig som du vil spare mye penger på lavere renter og bedre betingelser.

Dette gjør det også lettere å søke om lån i fremtiden og du blir kvitt dyr og gammel gjeld. Refinansiering er ofte nøkkelen til en ryddigere og mer oversiktlig økonomi. Det er mulig å refinansiere med pantesikring i fritidseiendommer, og her komme e takst godt med.

Dersom du behøver hjelp til refinansiering eller har spørsmål vedrørende din e takst, kan vi i Zen Finans gi deg personlig rådgivning. Kontakt oss eller fyll ut en uforpliktende søknad, og vi kan gi deg råd og tips om hvordan du bør gå videre. Vi hjelper deg også med selve refinansieringen og kontakter bankene for deg – slik får du en bedre og mer oversiktlig økonomi.

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få gratis hjelp i dag

Vi hjelper deg finne banken som kan gi den beste økonomiske løsningen – uforpliktende og kostnadsfritt.

…eller vil du vi skal ringe deg? (vanligvis innen få minutter)