BSU, boligsparing for ungdom, er en unik spareform for unge under 34 år. Med en BSU konto er det mulig å spare inntil 27 500 kroner hvert år og trekke 5 500 kroner av på skatten. Det er mulig å spare opptil 300 000 kroner til sammen, og pengene skal kun benyttes til boligkjøp.
Spareordningen er tilbudt i de aller fleste banker og rentebetingelsene er normalt langt gunstigere enn hva som tilbys i vanlige spare- og høyrentekonti. Hvor gammel du må være for å åpne en BSU-konto varier, men det frarådes som oftest å opprette kontoen før barnet er 17 år og før de har skattbar inntekt. Før barnet begynner å skatte er det mulig for foreldrene å spare til barnet i en BSU Start-konto.
Hvem kan spare i en BSU-konto?
Alle kan spare i BSU frem til og med det året de fyller 33. Reglene for BSU kan endre seg og fra og med 2021 har den årlige sparegrensen økt fra 25 000 kr til 27 500 kr. For å dra nytte av skattefradraget må BSU-kontoen fylles opp før året er omme. Det er ingen krav om hvor mye du må spare hvert år, men det er ikke mulig å fortsette sparingen etter fylte 34 år.
Aldri før har det være like vanskelig å komme inn på boligmarkedet som det er nå. Boligsparing og hjelp har derfor blitt uhyre viktigere enn det var før. Mange foreldre ønsker å gi barnet en pangstart på sparingen, og dette kan gjøres gjennom BSU Start-konto
Hva er BSU Start?
En BSU Start-konto er en ordning hvor foreldre og besteforeldre kan spare for barnet fra de blir født til de fyller 34 år. Når barnet fyller 18 år vil de selv kunne disponere kontoen og starte sin egen BSU, eller flytte pengene fra Start-kontoen til en vanlig BSU.
En Start konto gir ingen skattelette, men har en høyere sparingsgrense enn vanlig BSU, her er det nemlig mulig å spare inntil 400 000 kroner. I teorien er det altså mulig å spare 700 000 kroner til sammen, dersom foreldre eller besteforeldre fyller opp BSU Start-kontoen, og barnet fyller opp sin egen vanlige BSU før fylte 34 år.
Gjennom livet får ofte barn midler i fødselsdagspresang, konfirmasjonsgaver og dåpsgaver. En BSU Start konto er det perfekte stedet å starte sparingen. I tillegg er det mulig å sette av et lite fast beløp hver måned fra barnet blir født til de fyller 18 år. Setter du for eksempel inn 300 kroner for barnet hver måned i 18 år, kan små summer fort bli betydelig.
BSU sparekontrakt
En vanlig BSU-konto kan kun opprettes én gang. Det betyr at hvis kontrakten blir brutt eller barnet velger å avslutte ordninger, vil han ikke ha muligheten til å åpne en ny BSU-konto på et senere tidspunkt. Det er bare mulig å ha en vanlig BSU-konto per person.
Midlene i en BSU-konto blir låst hvert år. Det betyr at midlene som ble spart i 2020, ikke kan flyttes ut av kontoen etter 01.01.2021. Det er mulig å bytte bank og overføre sparte midler, dette skjer direkte mellom bankene. Bytter du bank vil altså BSU-kontoen følge med deg.
Reglene for BSU kan som sagt endre seg, derfor er det viktig å lese seg opp å gjeldende lover og regler. Fra og med 2021 økte den årlige sparegrensen og det ble innført nye regler for hvem som får skattefradrag. Hvis en person allerede eier, helt eller delvis, en primær- eller sekundærbolig, vil de ikke lenger kunne få skattefradrag.
Hva kan BSU brukes?
Midlene i en BSU konto er forbeholdt visse formål. Det betyr at du ikke kan ta ut pengene å bruke dem på hva som helst. Det er også viktig å presisere at når du har begynt å bruke sparebeløpet, vil du ikke kunne innbetale nye sparebeløp. Konten skal i hovedsak brukes til boligkjøp, men her finnes det litt spillerom.
BSU kan åpnes deresom barnet trenger pengene til å kjøpe en nødvendig tom, betale avdrag og renter på et eksisterende boliglån, andel, obligasjon eller aksje. Det er også mulig å bruke midlene til anskaffelse av garasje, dersom dette skjer innen fem år etter bolig vervet er inngått. Garasjen må også være knyttet til boligen.
Primært blir BSU brukt til å kjøpe fast bolig, for eksempel en selveierbolig til eget bruk. Fra og med 2021 må du i praksis bruke BSU-kontoen til å kjøpe din første bolig, da du ikke lenger får BSU-fradrag om du allerede eier bolig.
Før var det mange som kjøpte første bolig uten BSU, og fortsatte sparingen i kontoen for å få skattefradrag og gode renter. Dette smutthullet har bankene nå tettet.
BSU Oppsummering
BSU er en spareordning forbeholdt boligkjøp eller nedbetaling av eksisterende boliglån for unge. Totalt kan du spare 300 000 kroner i en vanlig BSU, med et årlig sparebeløp på 27 500 kroner. Har du skattbar inntekt vil du få et skattefradrag på 20 % av sparebeløpet, dersom du har fylt opp kontoen.
BSU-kontoen følger med deg selv om du bytter bank, men avslutter du ordningen vil du ikke kunne opprette en ny konto på et senere tidspunkt. Du kan fortsette å spare i BSU til og med året du fyller 33. En BSU-konto gir mange fordeler og bankens beste rente. Foreldre kan starte BSU sparing tidlig til sine barn gjennom BSU Start, dette gir en knallstart på sparingen.