Hva er avdragsfrihet, og hvordan søker jeg?

Vi hjelper deg med dette

Søk uforpliktende og gratis nå

[ACTUAL] Skjema 1 [Custom intent]
Eier du egen bolig eller har du tilgang på kausjonist?

Er du usikker eller ønsker du heller å ta det over telefon? Klikk her.

Avdragsfrihet innebærer helt enkelt at du slipper å betale avdrag på lånet ditt over en kortere periode. I perioden betaler du allikevel for renter og omkostninger. Avdragsfrihet er en populær og god løsning dersom du har det trangt i økonomien over en periode. Det er naturligvis et mye bedre alternativ enn å ikke nedbetale når långiver krever innbetaling.

Kort og godt betyr avdragsfrihet at du kun betaler for kostnaden av lånet, renter og omkostninger, men ikke avdragene, nemlig selve lånet. Avdragsfrihet er en god, men også litt dyrere løsning. Når perioden er over skal du betale mer per måned enn tidligere, siden nedbetalingstiden er kortet ned. Likevel ser enkelte seg helt nødt til å bruke denne gode løsningen, så hvordan søker du avdragsfrihet?

Slik søker du

Har inntekten din gått ned over en kortere periode, ved for eksempel arbeidsledighet, så er det fornuftig å benytte seg av avdragsfrihet. Da skal du først og fremst finne frem til det lånet der du ønsker å slippe avdragene for en periode. For de aller fleste er dette på boliglånet, da det raskt utgjør en stor del av utgiftene i et budsjett.

Skal du få avdragsfrihet på boliglånet, så vil du måtte kontakte den banken du har lånet hos. Her vil du måtte forklare til banken hvorfor du ønsker avdragsfrihet. Det er i mange tilfeller sannsynlig at banken vil godta din forespørsel, da de tross alt tjener mer på en slik prosess. Dessuten ønsker de ikke at du som låntaker skal slite med innbetalinger og potensielt gå konkurs.

Eksempel på avdragsfrihet

Som et utgangspunkt er det slik i Norge at en kun får avdragsfrihet for mer enn 6 måneder dersom belåningen er på mindre enn 60 %. Ved et boliglån vil dette i praksis si at lånet ikke skal utgjøre mer enn 60 % av boligens verdi. Dette innebærer at de aller fleste kan be om avdragsfrihet over 6 måneder før de har nedbetalt på boliglånet i flere år.

Har du derimot 60 % belåning på boligen eller lavere, så stiller du fritt til å søke. Da kan du for eksempel på et lån med 20 års løpetid velge å søke deg vekk fra avdrag i et par år. Her betaler du kun renter og omkostninger. Etter perioden vil kostnadene bli en god del høyere per måned, siden du nå skal nedbetale det samme lånet over 18 år i stedet for 20 år.

Gi luft i økonomien med avdragsfrihet

Enten det allerede er tøft i økonomien, eller du vet at inntektene vil bli lavere fremover, så er avdragsfrihet en god løsning. Tross at du totalt sett ender opp med å betale mer for lånet, er dette et kompromiss mange vil være nødt til å inngå for å få det til å gå rundt. Det er, litt satt på spissen, bedre å betale mer enn å miste boligen sin.

Avdragsfrihet gir luft i økonomien din. Sliter du med inntektene, eller har utgifter som tilsynelatende tårnet seg opp, så kan det å søke om dette være den riktige løsningen for deg!

Eier du bolig og har mye inkasso eller betalingsanmerkninger? Da kan vi hjelpe deg med å bli kvitt dette ved å refinansiere boliglånet ditt. Kontakt oss nå for gratis hjelp.

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få gratis hjelp i dag

Vi hjelper deg finne banken som kan gi den beste økonomiske løsningen – uforpliktende og kostnadsfritt.

…eller vil du vi skal ringe deg? (vanligvis innen få minutter)