Hva betyr gjeldsgrad?

Vi gir deg personlig hjelp til et bedre lån

Personlig hjelp til et bedre lån

[MIGRATION] Skjema 1 [Custom intent]
Eier du egen bolig eller har du tilgang på kausjonist?

Er du usikker eller ønsker du heller å ta det over telefon? Klikk her.

Hva betyr gjeldsgrad?

Har du fått avslag på lånesøknad grunnet gjeldsgrad, og lurer på hva dette betyr? Dette er et begrep som indikerer forholdet mellom gjeld og egenkapital. Gjeldsgrad blir ofte brukt i økonomiske risikoanalyser av de som ønsker å få innvilget lån.

Ved hjelp av gjeldsgraden din kan banken tallfeste din kredittverdighet og derfor får du en gjeldsgrad bestående av enten prosenter eller tall. Dersom du søker lån som privatperson, vil gjeldsgraden vurderes ut ifra hvor mange ganger inntekt du kan låne.

Er du fortsatt forvirret? Da kan det hjelpe å se på et eksempel. Mange oppdager gjerne sin gjeldsgrad gjennom kredittsjekker, og får presentert et tall eller en prosent. Som privatperson kan det være vanskelig å skjønne om disse tallene er positive eller negative. Dersom du får presentert gjeldsgraden din som 0,20 %, vil dette si at gjelden din utgjør 20 % av verdiene du eier.

Har du fått avslag på lånesøknader grunnet dårlig gjeldsgrad, betyr dette simpelthen at du har for mye gjeld sammenlignet med verdier. Bankene ønsker ikke å gi ut lån til kunder som ikke kan betjene dem, og en høy gjeldsgrad er ofte forbundet med en større risiko for både långiver og låntaker.

Hva burde gjeldsgraden ligge på?

Som regel vil det være positivt å ha en minst mulig gjeldsgrad, men dette vil selvfølgelig avhenge av hvor mye egenkapital du har, hva inntekten ligger på samt den samlede størrelsen på gjelden din. Hvis du ønsker å regne ut din egen gjeldsgrad kan dele din samlede gjeld på egenkapitalen din.

Desto flere dyre lån du har, jo høyere vil gjeldsgraden din være. Dette kan gjøre det vanskelig å fremstå som en egnet betaler og derfor blir det vanskeligere å ta opp lån og kredittkort. Gjeldsgraden sier noe om hvor godt egnet personen er til å håndtere tap og hvor lang tid det går før tap går utover betjeningsevnen til det nye lånet.

Noen banker er gjerne mer villig til å gi lån, men likevel sier boliglånsforskriften at bankene ikke skal kunne gi lån til kunder som ikke kan håndtere en renteøkning på 5 %. Det vil derfor anbefales at en gjeldsgrad skal ligge på rundt 3, særlig i forbindelse med boliglån. Likevel er det en gjeldsgrad på 5 som det er det mest vanlige i Norge, noe som ofte skyldes at vi har for mange lån med dyre renter.

Slik får du bedre gjeldsgrad

For å få en bedre gjeldsgrad vil den enkle løsningen være å redusere sin egen gjeld, eller få en større egenkapital. Dette er selvfølgelig lettere sagt enn gjort og det er ikke alltid en har plass i budsjettet for ekstra sparing. Det som derimot kan gjøres noe med, er gjelden. Har du flere lån samtidig vil dette fort bli dyrt og forvirrende i lengden.

Ved å samle alle lånene i ett, vil du redusere både renter og gebyrer slik at gjelden raskere kan bli nedbetalt. Dette kalles for refinansiering og kan være nøkkelen til å bedre sin egen gjeldsgrad. Refinansiering vil ikke fjerne gjelden din, men vil gjøre det raskere, billigere og enklere å nedbetale den. I tillegg sørger det for en ryddigere og mer oversiktlig økonomi.

Refinansiering går ut på å ta opp et nytt lån som du deretter bruker til å betale ned flere gamle lån. Du sitter igjen med et eneste lån å betjene og som regel vil renter, betingelser og gebyrer være langt mer gunstig enn de opprinnelige. Vi i Zen Finans har bistått mange med å forbedre sin gjeldsgrad gjennom refinansiering. Kontakt oss gjerne i dag og se hvordan vi kan hjelpe deg med å rydde opp i økonomien.

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få gratis hjelp i dag

Vi hjelper deg finne banken som kan gi den beste økonomiske løsningen – uforpliktende og kostnadsfritt.

…eller vil du vi skal ringe deg? (vanligvis innen få minutter)