Den generelle økonomien i et land vil alltid gå opp og ned. Det har aldri før i historien vært slik at økonomien har gått utelukkende oppover i mer enn ett tiår, uten en liten dupp i det minste. I det lange løp går allikevel alle pilene oppover, spesielt her hjemme i Norge. Men med jevne mellomrom dukker det som kalles en resesjon opp.
Dette er et noe løst begrep blant mange, men det finnes en definisjon på resesjon. Denne er ganske så enkelt at BNP (bruttonasjonalprodukt) opplever en negativ vekst i to kvartaler på rad. Det vil i praksis si at landet bak tallet har opplevd nedgangstider over en lengre periode enn hva som er vanlig, noe som kan ha store konsekvenser.
Hva skjer ved en resesjon?
Det finnes mange potensielle resultater av en resesjon. Utfallet avhenger så klart av hvor alvorlig nedgangen er. I de fleste resesjoner kan en derimot forvente seg at stemningen i økonomien sakte, men sikkert, svekkes over tid. Dette fører til en ond spiral, der bedriftene ikke investerer i nye ansatte og teknologi, arbeidsledigheten går opp, og færre har penger å bruke på bedriftene.
I en seriøs resesjon kan arbeidsledigheten stige betraktelig. Det kan også ende så alvorlig at flere mister hjemmet sitt, slik som var tilfelle ved finanskrisen i USA og mange andre land. Resesjon ender også selvfølgelig ofte i konkurs for bedrifter, da forbruket går ned generelt sett. Allikevel er resesjoner uunngåelig. Jobben med å redusere skadene blir derfor heller den viktigste oppgaven.
Slik brukes renten for å justere økonomien
Under frykten for en resesjon, eller for den saks skyld i gode oppgangstider, så vil du garantert høre at sentralbankene justerer renta. I oppgangstider skrur sentralbankene opp renta til tider for å redusere den økonomiske veksten til et forsvarlig nivå. Til motsetning kan sentralbankene før eller under resesjon skru ned renta, da for å stimulere økonomien.
Dersom du ønsker god innsikt i hvorvidt en resesjon er rundt hjørnet, så kan det være lurt å følge med på rentene i markedet. Når lange renter (gjerne aksjer) faller under nivået for korte renter (gjerne statsobligasjoner), så indikerer dette pessimisme hos investorene. Dette er en såkalt invertering av rentekurven, noe som nesten alltid er et klart tegn på en resesjon.
Fra resesjon til depresjon
De aller fleste investorer har naturligvis hørt om den store depresjonen i USA på 1930-tallet. Da gikk Wall Street på et skikkelig børskrakk. Det hele startet med en resesjon, men når denne ikke gir seg, så kaller en det for en depresjon. Her er vilkårene at resesjonen skal vare i enten 3 eller flere år, eller føre til 10 % nedgang i BNP.
Depresjoner er langt mer sjeldne enn resesjoner. Spesielt i moderne tid har sentralbankene gjort at en mer eller mindre kan unngå dette, med mindre helt spesielle omstendigheter finner sted. I USA er for eksempel depresjonen på 30-tallet den eneste landet har hatt, og Norge har selv unngått virkelige depresjoner i økonomien.
Hva betyr resesjon for din privatøkonomi?
Din privatøkonomi vil uansett hva din situasjon er bli påvirket. Dette er fordi ringvirkningene er store ved en resesjon. Allikevel er det ikke dermed sagt at du vil oppleve en dårligere økonomi, men sjansene er store for det. Arbeidsledigheten kan for eksempel ramme ditt yrke, og renten vil som nevnt gå oppover, noe som gjør det dyrere å leve.
Samtidig vil forbruksvarer bli rimeligere, og det vil dessuten være en ypperlig tid for å investere i aksjemarkedet eller fond. For de aller fleste vil resesjoner og oppgang i løpet av et liv balansere seg ut, slik at en til slutt opplever en sunn vekst i privatøkonomien. Der og da kan det bli vanskelig, men i det lange løp er ikke en resesjon problematisk for de aller fleste mennesker.