En betalingsanmerkning kan høres skummelt ut, og det er vanlig å tro at kun de dårligste betalerne ender opp med en slik anmerkning. En betalingsanmerkning er derimot lett å pådra seg om du havner i en vanskelig økonomisk situasjon. Mange er gjerne ikke helt klar over hva en betalingsanmerkning er, og det er ikke alle som selv vet om de har en eller ikke.
I den artikkelen skal vi se nærmere på disse anmerkningene og forklare deg hvordan du kan sjekke om du har en betalingsanmerkning. I tillegg vil vi se på gode metoder og råd om hvordan du kan bli kvitt en anmerkning om du først skulle havne i en vanskelig økonomisk situasjon.
Slik fungerer en betalingsanmerkning
En betalingsanmerkning er et merke du får om du har ubetalte fakturaer eller andre regninger som har gått til inkasso. Disse anmerkningen blir sendt inn fra Statens Innkrevingssentral, inkassoselskaper, namsmenn og andre lignende organisasjoner. Betalingsanmerkningene blir dermed registrert hos kredittopplysningsbyråene.
Hvis du har ubetalte regninger som har gått videre til inkasso, kan du få en betalingsanmerkning tidligst 30 dager etter inkassoselskapet tar saken videre til forliksrådet, namsmann og andre lignende instanser. En betalingsanmerkning kan komme senere enn 30 dager, men ikke før.
Det er vanlig å tenke at en betalingsoppfordring eller en inkassovarsel er det samme som en betalingsanmerkning, men dette er ikke tilfellet. Slike varsler kommer gjerne 30 dager før en anmerkning blir registrert, slik at du skal ha tid på deg til å betale og rydde opp i inkassoen før det får konsekvenser for deg senere.
Om du skal handle fra en bedrift eller tegne en avtale, vil de som regel gjøre en kredittvurdering av deg. Her vil de sjekke om du er betalingsdyktig og kan holde tritt med regningene. Har du betalingsanmerkninger kan dette virke negativt, og gi et inntrykk at du er en dårlig betaler. Mange bedrifter velger å takke nei til kunder som har betalingsanmerkninger, og derfor er det viktig å få ryddet opp i disse snarest mulig.
Sjekk om du har betalingsanmerkning
Hvis du er bekymret for om du har betalingsanmerkninger, kan du enkelt gjøre en kredittsjekk av deg selv. Du har alltid rett på innsyn i de opplysningene som kredittbyråer har registrert på deg. Dersom du ber om det, er kredittbyråene alltid pålagt å gi deg den informasjonen.
Å kredittsjekke seg selv er helt gratis, da får du en enkel og grei oversikt over de eventuelle betalingsanmerkningene du har. Som regel kan du gjøre dette digital ved bruk av Bank-ID og prosessen vil derfor ikke ta lang tid. Det finnes en rekke ulike kredittselskap, men er du privatperson er de mest populære valgene Experian eller Bisnode. Det er mulig å kontakte begge selskapene om du måtte ønske det.
Slik blir du kvitt betalingsanmerkninger
En betalingsanmerkning blir ikke slettet før du har betalt ned inkassoen. Når du først har fått en betalingsanmerkning, skyldes dette som regel at du har havnet i en vanskelig økonomisk situasjon. Derfor kan det være vanskelig å finne frem midler til å betale ned anmerkningen. I disse tilfellene kan refinansiering være et godt alternativt.
Selv om du har betalingsanmerkninger, kan vi i Zen Finans hjelpe deg med å skaffe et refinansieringslån. Med et slikt lån får du muligheten til å samle dine eksisterende lån og gjeld, til ett og samme lån. Dette betyr som regel at du får langt bedre vilkår og lavere renter. Du kan bruke lånet til å betale ned gjelden som er knyttet til betalingsanmerkninger, og deretter betale ned på lånet som et vanlig lån.Dette er den raskeste måten å bli kvitt betalingsanmerkninger på, ettersom all gjeld blir ryddet opp umiddelbart. Refinansiering kan føles som en ny start for mange, og du slipper å ha anmerkning som hindrer deg fra å stifte mobilabonnement, kredittkort og lån i fremtiden.