Handler du mye på avbetaling? Dette bør du gjøre!

Vi hjelper deg med dette

Søk uforpliktende og gratis nå

[ACTUAL] Skjema 1 [Custom intent]
Eier du egen bolig eller har du tilgang på kausjonist?

Er du usikker eller ønsker du heller å ta det over telefon? Klikk her.

Mange har et litt løssluppent forhold til bruk av kredittkort og forbrukslån, og det å handle på avbetaling. Det kan være fristende å utsette betalingen av en ny mobiltelefon eller TV. Men dersom det blir en vane å handle på nedbetaling, er det fort gjort å miste kontrollen.

Ofte vil det å handle på avbetaling innebære dyre renter. Det betyr at du i realiteten betaler mer over tid, enn hva det ville kostet å betale for hele varen eller tjenesten med en gang. Vi skal nå dele noen gode tips med deg som handler hyppig på avbetaling.

Skaff deg oversikt

Handler du hyppig på kreditt, og har mange kjøp på avbetaling? Da bør du først og fremst sørge for å skaffe deg oversikt. Finn ut hvor mye du betaler ned på ulike varer og tjenester månedlig, og finn ut om forbruket ditt er ute av kontroll.

Selv om enkeltbetalinger er nokså små, vil mange varer på nedbetaling kunne utgjøre store månedlige summer. Hvis du har handlet så mye på kreditt at det går utover resten av økonomien din, er det på tide å ta grep.

Optimalt sett bør du ikke handle ting du ikke har penger til. I et samfunn preget av høyt forbruk kan det være utfordrende å ikke skulle ha den «fineste mobilen» eller de «dyreste klærne». Men det er kanskje bedre å ha fjorårets mobil, enn å ikke kunne betale regninger?

Avbetaling uten renter

Dersom du først skal handle på avbetaling, er det smart å velge nedbetaling uten renter. Mange butikker tilbyr dette, som for eksempel elektronikkbutikker. Det betyr at du i prinsippet kan hente varen med en gang, men betale siden.

Noen butikker som lar deg handle på avbetaling, krever høye renter. Dette innebærer kanskje relativt lave månedlige nedbetalingsbeløp, men totalt sett blir ofte beløpet mye høyere enn varens opprinnelige verdi.

Dersom du benytter deg av kredittkort vil du ofte ha mulighet til å kunne handle på avbetaling uten renter, så fremt du betaler tilbake det skyldige beløpet innen et gitt tidsrom. Som regel er det snakk om en måned eller to uten renter.

Vurder andre alternativer

Selv om det kan være fristende å handle på kreditt og avbetaling, kan det være smart å vurdere andre muligheter først. Dette vil kunne spare deg for mye penger i lengden!

Først og fremst bør du tenke over hvorvidt det er mulig å spare opp til varene du skal kjøpe, slik at du slipper å handle på kreditt. Det kan ta litt tid å skulle spare opp til forbruksvarer du har på ønskelisten din, men da kan du handle med god samvittighet.

Et annet alternativ er å benytte seg av et privat lån. Kanskje du har behov for ny vaskemaskin med en gang, men at lønnen din ikke kommer på konto før om et par uker? Da kan det være irriterende å måtte benytte kreditt. Kanskje du kan låne av foreldre eller andre?

Med et privat lån vil du mest sannsynlig slippe å betale renter, noe som gjør denne låneformen mer gunstig enn forbrukslån og kredittlån.

Ha selvdisiplin

Hvis du handler mye på kreditt, kan det ligge psykiske faktorer bak. Kanskje du føler en kortvarig glede når du shopper, og synes det er vanskelig å gå forbi fine ting i butikken?

Prøv å tenke fremover neste gang du handler, og husk at du kanskje vil måtte betale på varen i lang tid fremover. Dersom du synes det er vanskelig å la vær, anbefaler vi økonomisk rådgivning.

Få gode tips!

Zen Finans tilbyr gratis økonomitjenester til privatpersoner. Vi ønsker å hjelpe deg med å oppnå en bærekraftig og sunn økonomisk hverdag.

Vi hjelper de som har mistet kontrollen over økonomien med å vinne den tilbake igjen. Dette gjør vi gjennom å refinansiere gammel gjeld og inkasso til et nytt lån. Søk nå, så kan vi hjelpe deg gratis og uforpliktende.

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få gratis hjelp i dag

Vi hjelper deg finne banken som kan gi den beste økonomiske løsningen – uforpliktende og kostnadsfritt.

…eller vil du vi skal ringe deg? (vanligvis innen få minutter)