Giring av aksjer – fordeler og ulemper

Vi hjelper deg med dette

Søk uforpliktende og gratis nå

[ACTUAL] Skjema 1 [Custom intent]
Eier du egen bolig eller har du tilgang på kausjonist?

Er du usikker eller ønsker du heller å ta det over telefon? Klikk her.

I dag blir det å investere i aksjer sett på som en smart investering, i tillegg til at det kan være en fin måte å spare litt penger på. Vi har ingen problemer med å forstå disse synspunktene, og kanskje kan vi også stille oss bak dem til en viss grad. Det er imidlertid ikke bare fordeler med aksjespekulasjon.

For deg som kanskje ikke vet hva aksjer eller en aksjepost er, så kan vi gi deg en kort introduksjon før vi går videre. Enkelt fortalt, så er en aksje en eierandel i et aksjeselskap eller virksomhet. Ved å kjøpe en eller flere aksjer, kjøper du altså en viss andel av virksomheten, noe som fører til at du har rett på litt av overskuddet.

Aksjespekulasjon er ikke risikofritt

Det er imidlertid ikke helt risikofritt å drive med aksjespekulasjon. Det er både fordeler og ulemper ved denne spekuleringen, og det gjelder uavhengig av om du tar opp et lån for å gjøre det eller satser sparepengene dine på det. Uansett hva du har valgt å satse, så har det potensiale til å bli en ganske kjip situasjon.

Grunnen til at vi sier det er at aksjespekulasjon er et sjansespill. Det fungerer nemlig slik at verdien på aksjene øker når det gjør det bra på markedet, men på lik linje så kan verdien på dem synke like fort hvis det plutselig ikke gjør det like bra. Aksjemarkedet er altså like uforutsigbart som været som skifter brått som det er.

Det er mange som velger å ta opp dyre lån for å investere i aksjer, men det finnes faktisk en måte som gjør det mulig å unngå dette. Denne metoden kalles giring av aksjer, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på hvilke fordeler og ulemper som kan knyttes til denne metoden.

Når det er sagt så vil vi også nevne at det brukes forskjellige ord og uttrykk for å beskrive denne metoden, men det er akkurat det samme. Det er altså ikke noen grunn til å bli forvirret hvis du synes du har lest noe lignende før som handlet om et annet begrep, for giring er det samme som bl.a gearing, aksjekreditt og margin.

Kjøp mer enn det du betaler for

Giring av aksjer er en måte du kan bruke til å kjøpe aksjer, men det smarte er at du kan kjøpe mer enn det du betaler for. Vi skjønner at det høres litt rart ut for deg som kanskje ikke er så erfaren i dette gamet, men giring av aksjer innebærer ganske enkelt at du låner penger av en nettmegler.

Dette kan forklares med et eksempel, så se for deg at du skal investere i en bransje som har blitt spådd en lys fremtid de kommende årene. Så kanskje har du lyst til å kjøpe så mye som 1000 aksjer, men én aksje koster 1000 kroner. Det utgjør en totalsum på 1 000 000 kroner, men gjennom giringen vil prisen se litt annerledes ut.

Eksempel på giring av aksjer

Giring av aksjer fungerer slik at du kan velge hvor mye du vil gire med, så vi kan bruke 1:10 som et eksempel. Hvis totalsummen på aksjene dine er 1 000 000 og du girer med 1:10, så vil summen du skal betale 100 000. Det betyr at du har lånt de resterende 900 000 med nettmegleren. Du kan også gire med mer, om du vil.

Når vi ser det på den måten, så høres det ut som en veldig fin måte å investere på, men det vi vet om generell aksjespekulasjon gjelder like mye her. På samme måte som verdien kan gå opp, så kan gå ned. I dette tilfellet vil det da føre til at du også taper mye mer penger enn du ville gjort hvis du ikke giret aksjene.

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få gratis hjelp i dag

Vi hjelper deg finne banken som kan gi den beste økonomiske løsningen – uforpliktende og kostnadsfritt.

…eller vil du vi skal ringe deg? (vanligvis innen få minutter)