Forklaringer til ulike begreper i finans og bank

Forklaringer på ulike begreper i bank og finans

Vi hjelper deg med dette

Søk uforpliktende og gratis nå

Skjema 1 [custom intent - orginal]
Eier du egen bolig eller har du tilgang på kausjonist?

Er du usikker eller ønsker du heller å ta det over telefon? Klikk her.

Rente varierer og settes individuelt. Renteeksempel: eff. 7,22% 2mill o/30 år Kostnad 2 785 343 Tot 4 785 343

Mange finansielle begrep kan være svært like, men har ofte en veldig ulik betydning. Dette kan være forvirrende og vi skal nå gi deg en innføring i hva ulike økonomiske begrep egentlig betyr – samt hva de har å si for deg.

Debetkort og kredittkort

Et debetkort blir ofte kalt for et vanlig bankkort, og er direkte knyttet opp til en bankkonto. Når du benytter deg av et debetkort i en butikk eller en minibank, vil du kun ha tilgang på det beløpet som tilgjengelig på kontoen. Med en debetkort vil ikke en transaksjon bli fullført med mindre du har dekning på den tilknyttede kontoen.

Med et kredittkort har du muligheten til å handle nå, og utsette betalingen til senere. Det er banken som bestemmer hvor høy kredittgrense du får på kortet ditt – altså hvor stort beløp du kan handle for hver måned. Har du nådd denne grensen, må du som regel betale ned deler av hva du skylder før du kan fortsette å bruke kortet. Som regel kan du utsette betalingen på kjøp i en måned, uten å betale renter.

Finansiering og refinansiering

Finansiering er et generelt begrep som handler om å hente penger eller skaffe kapital til å kjøpe et objekt. De fleste vil assosiere finansiering med å låne penger for å kunne kjøpe for eksempel en båt, bolig eller bil. Det er også mulig å låne penger til å finansiere generelt forbruk, dette blir da kalt for et forbrukslån.

Refinansiering handler om å erstatte et gammelt lån eller eksisterende gjeld med et nytt lån. Mange har gjerne flere små lån som ofte kommer med høye renter. Dette kan for eksempel være forbrukslån og kredittkortgjeld, men kan også gjelde større lån som billån.

Med refinansiering er målet å skaffe seg lavere renter og bedre betingelser, slik at lånene blir billigere å betjene. Det finnes mange fordeler med refinansiering, og dette er et lurt alternativt for dem med flere lån. Zen Finans hjelper deg med refinansiering, ta kontakt i dag om du ønsker å bli kvitt gammel gjeld og få en bedre oversikt over økonomien.

Nominell rente og effektiv rente

En nominell rente består kun av rentesatsen på lånet, og tar dermed ikke for seg andre kostnader som termingebyr, etableringsgebyr og lignende. Den nominelle renten vil derfor ikke vise deg hva lånet faktisk kommer til å koste, og det er ofte denne renten som blir markedsført av banker og andre lånetilbydere. Her er det viktig å ikke se seg blind på den nominelle renten, ettersom den ikke tar for seg hele betalingsbeløpet.

En effektiv rente derimot, vil fortelle deg hva den nominelle renten er, pluss andre kostnader og alle gebyrer. Det er den effektive renten som vil fortelle deg hva du faktisk kommer til å betale. En effektiv rente vil alltid være høyere enn en nominell rente, ettersom denne viser den totale prisen på lånet. For å få en oversikt over hva du kommer til å betale for et lån, lønner det seg å alltid se på den effektive renten. Om du skal sammenligne lån er det lurt å se på de effektive rentene.

 

Bruttolønn og nettolønn

En bruttolønn er den lønnen du mottar fra arbeidsgiver, før skatt og andre kostnader er trukket fra. Bruttolønn er altså summen av inntekten du har tjent før fratrekk. Når du snakker med en arbeidsgiver om lønn, vil det alltid være bruttolønnen som diskuteres. Om du for eksempel har blitt enig med arbeidsgiver om en månedslønn på 20 000 kroner, vil det her være snakk om bruttolønn.

Nettolønn er den summen du faktisk får utbetalt etter at skatt og andre fradrag har blitt trukket fra. Hvis du ønsker å finne ut hva din nettolønn er, finnes det en kalkulator for dette på skatteetaten sine sider. Det er også mulig å regne seg frem til hva nettolønnen din er, så fremt du vet hvor mange prosent du skatter!

Få gratis hjelp i dag

Vi hjelper deg finne banken som kan gi den beste økonomiske løsningen – uforpliktende og kostnadsfritt.

…eller vil du vi skal ringe deg? (vanligvis innen få minutter)