fbpx

Forbrukslån – lån uten sikkerhet

Forbrukslån er blant de mest populære låneproduktene som tilbys, og kan komme til nytte enten du skal realisere drømmekjøpet eller dekke uforutsette kostnader.

Boliglån med betalinsanmerkninger og inkasso

Vil du at vi skal ringe deg?

  Et lån uten sikkerhet

  Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet, noe som betyr at långiver – altså banken – ikke har pant i låntakers eiendeler. Siden banken ikke har denne sikkerheten, vil rentene som regel være forholdsvis høye sammenlignet med lån som gis med sikkerhet.

  Forbrukslån uten sikkerhet kan med andre ord sammenlignes med kredittlån, som også er lån uten sikkerhet. Siden rentene kan være nokså høye, er det ekstra viktig å kartlegge mulighetene dine før du takker ja til et lån. Du kan spare mye penger på å velge riktig.

  Fordelen med forbrukslån er at du ikke trenger å eie din egen bolig for å få lånet. Mange synes også at det er greit å slippe å belåne boligen sin eller andre verdifulle eiendeler. Derfor velger også mange forbrukslån uten sikkerhet, selv om de også kan få lån med sikkerhet.

  Prosessen rundt det å ta opp lån uten sikkerhet er som regel mindre innviklet enn det å ta opp lån med sikkerhet. Du slipper for eksempel å få en verdivurdering av boligen din.

  Hva kan man bruke et forbrukslån til?

  Et forbrukslån er et lån som kan brukes til forbruk, slik navnet antyder. Og forbruk kan være så mangt. Det betyr at du kan bruke lånet på akkurat det du selv ønsker, enten det skulle være ny mobiltelefon, regninger, oppussing, bryllup, møbler eller en etterlengtet ferie.

  Med forbrukslån får man med andre ord mye frihet sammenlignet med for eksempel et billån eller huslån – som altså må brukes på henholdsvis bil og bolig.

  Finnes forbrukslån med sikkerhet?

  Det korte svaret er «nei». Dersom du skulle finne tilbud om et forbrukslån med sikkerhet, er det i prinsippet ikke et forbrukslån. 

  Når du må stille med sikkerhet i et lån, har det seg nemlig slik at du ikke kan disponere pengene fritt – som jo er hele poenget med et forbrukslån. Lån med sikkerhet i bolig eller pant i bolig kalles et “omstartslån“.

  Hvordan fungerer et forbrukslån?

  Prosessen rundt det å ta opp et forbrukslån er ganske «rett frem». Først og fremst må du søke om forbrukslån hos en bank som tilbyr dette. Du vil da bli kredittsjekket, og banken avgjør om du kan få lån eller ikke.

  Dersom lånet innvilges, vil banken gi deg en rente basert på faktorer som inntekt, alder og annen informasjon som innhentes i kredittsjekken. Rentene og gebyrene gjenspeiler hva lånet vil koste deg. Du må altså betale tilbake både lånebeløp, samt renter og gebyrer.

  Pengene utbetales i sin helhet til kontonummeret du oppgir. Deretter kan du disponere pengene slik du selv ønsker, enten det er til regninger eller annet forbruk.

  Du vil ha en nedbetalingsplan å forholde deg til, og etter omtrent én måned vil du motta første regning. Lånet betales tilbake over en gitt periode, helt til det er innfridd. Jo raskere du betaler tilbake, jo færre rentekostnader blir det. 

  Fleksibel nedbetaling på forbrukslån

  Når du tar opp et lån uten sikkerhet – som et forbrukslån – kan du som regel se frem til fleksibel nedbetaling. Dette betyr at du kan betale mer ned på lånet om økonomien din skulle tillate det.

  Det betyr at du kan innfri lånet raskere enn hva nedbetalingsplanen tilsier, slik at du kan spare penger på rentekostnader.

  Slik velger du riktig forbrukslån

  Et forbrukslån kan komme til nytte i mange situasjoner, men husk at du ikke bør ta opp lån som dette helt ukritisk. Lån uten sikkerhet kan som nevnt ha relativt høy rente, noe som i praksis gjør det dyrt å betjene.

  Det er derfor spesielt viktig å se på effektiv rente for forbrukslån. Effektiv rente kan betraktes som totalprisen for lånet, og oppgis i en viss prosentandel av lånebeløpet. Denne rentesatsen tar med både termingebyrer, nominell rente, etableringsgebyr og lignende.

  Når du skal velge lån basert på rente, er det altså gunstig å velge lånet med lavest mulig rente. I tillegg til å se på renten, kan det også være greit å kikke på andre lånevilkår. Det er for eksempel greit å velge et forbrukslån med passe lang nedbetalingstid.

  Med lengre tid for nedbetaling vil du få lavere avdrag på lånet ditt, og mange velger derfor lengst mulig nedbetalingstid. Til gjengjeld vil man måtte betale mer i renter og gebyrer totalt sett, slik at lånet i realiteten blir dyrere. Finn ut hva som passer deg best.

  • Renter
  • Gebyrer
  • Lang eller kort nedbetaling

  Hvor mye kan man låne med forbrukslån?

  Forbrukslån vil som regel ligge på mellom 10 000 og 250 000 kroner. Det er altså et vidt spenn. Små forbrukslån kalles ofte for «smålån», og er som regel ikke høyere enn 50–70 000 kroner. Smålån har ofte relativt høy rente sammenlignet med større forbrukslån.

  Selv om det i prinsippet er mulig å låne flere hundretusener i forbrukslån, er det slettes ikke sikkert at dette er mulig i praksis. Hvorvidt du får lån og hvor mye du personlig kan låne, vil i stor grad avhenge av bankens kredittsjekk.

  Du må gjennom en kredittsjekk for å få forbrukslån

  Når du søker om forbrukslån vil banken utføre en kredittsjekk av deg. Dette betyr at banken innhenter opplysninger som er registrert om deg hos et kredittsjekkbyrå.

  Opplysningene som tas hensyn til er blant annet følgende:

  • Alder
  • Brutto årsinntekt
  • Formue
  • Norsk adresse 
  • Gjeld

  Når banken gjør en kredittsjekk, vil du basert på faktorer som inntekt og alder få tildelt en kredittscore. Hvis denne er høy, betyr det at det er lav risiko for at du ikke betaler tilbake pengene du låner. Du kan derfor låne mer, og til en bedre rente.

  Får du lav kredittscore vil som regel renten bli litt høyere, og du kan også låne et lavere beløp. Dette skyldes at lav kredittscore knyttes til dårligere betjeningsevne. Som regel er kredittscoren et sted mellom 1–5, 1–100 eller 1–1 000. 

  Ulike kredittsjekkbyråer kan operere med ulike poengsystemer. Siden ulike banker gjerne bruker ulike kredittsjekkselskaper, kan du få ulike lånetilbud fra bank til bank.

  Samle dyre smålån med et større lån uten sikkerhet

  Mange finner nytte i å samle dyre og små forbrukslån med ett større lån. Dette kalles gjerne for refinansiering, og kan bidra til at du får lavere lånekostnader. Grunnen til dette er at du istedenfor å betale på flere lån med dyre renter, betaler på ett lån med lavere rente.

  Refinansiering kan gjøres både med og uten sikkerhet. Forbrukslån uten sikkerhet kan brukes til refinansiering, men vil naturligvis ha noe høyere renter enn dersom du refinansierer med sikkerhet i bolig. Sistnevnte er som regel bare aktuelt om du eier din egen bolig.

  Dersom man ikke eier fast eiendom, er refinansiering uten sikkerhet et godt alternativ. Selv om renten ikke er veldig lav, kan du fortsatt spare mye penger sammenlignet med en situasjon der du har mange smålån.

  Innhent tilbud om forbrukslån fra flere banker

  Siden man kan spare mye på å velge riktig lån, kan det lønne seg å søke om forbrukslån uten sikkerhet hos flere banker. Det er smarte tjenester som lar deg søke etter forbrukslån hos mange banker samtidig, og dette gjør prosessen litt enklere.

  Fyll ut ett søknadsskjema, og la heller bankene konkurrere om å gi deg det beste tilbudet. Du kan potensielt motta flere lånetilbud, og da kan du enkelt plukke ut det tilbudet som er mest attraktivt med tanke på renter og nedbetaling.

  Bruk en lånekalkulator og finn riktig lån uten sikkerhet

  Når du har fått lånetilbud om forbrukslån fra ulike banker, kan det lønne seg å ta i bruk en lånekalkulator. Da kan du finne ut hva et lån vil koste deg i måneden, tatt renter og gebyrer med i betraktningen. 

  En lånekalkulator kan også være grei å bruke før du søker om forbrukslån. Da kan du få et estimat på hvor mye du eventuelt kan låne. 

  Vil du at vi skal ringe deg?

   Få rask og god hjelp

   Kontakt oss for uforpliktende og kostnadsfri samtale

   Søknad

   Be om å bli oppringt eller send oss en lånesøknad så vil en av våre flinke kundeveiledere ta kontakt med deg. Søknaden blir gjennomgått og deretter sendt til våre bankpartnere.

   Søke lån med betalingsanmerkning og inkasso

   Tilbud

   Vi snakker med bankene og presenterer forslag og ulike tilbud til deg. Sammen med deg finner vi løsningen og banken som er mest skreddersydd til dine økonomiske behov.

   Tilbud på å refinansiere boliglån

   En ny start

   Tilbudet godkjennes trygt og enkelt av deg med BankID. Banken vil innfri eventuelle krav og andre praktiske gjøremål. Din jobb blir å vedlikeholde en god personlig økonomi.

   Hvorfor velge oss

   Hvorfor velge oss?

   Zen Finans ble opprettet i 2018 med en visjon om å hjelpe privatpersoner til en bedre økonomi og likviditet.

   Vi bistår privatpersoner som har fått avslag fra deres nåværende bank eller andre bankinstitusjoner. Vi hjelper også privatpersoner som ønsker å søke sitt første boliglån eller som ønsker et boliglån med bedre betingelser.

   I en hektisk hverdag er det lett å miste kontroll over egen økonomi. Du kan være trygg på at vi vil gi deg den beste servicen på markedet. Vi tilbyr en enkel, lønnsom og trygg prosess for å hjelpe deg med dine utfordringer.

   Fantastiske tilbakemeldinger fra våre kunder på Trustpilot

   Prosessen vår er helt gratis

   Søknaden er helt uforpliktende

   Bedre oversikt med ett lån og én faktura

   Profesjonell og personlig veiledning av en fast saksbehandler

   Vi fremmer din unike situasjon på den beste måten til våre samarbeidspartnere

   Lån og refinansiering selv om du har inkasso og betalingsanmerkninger

   Oppfyll boligdrømmen med varierende inntekt

   Lånetilbudet er gyldig i 30 dager

   Få gratis hjelp idag

   Vi hjelper deg i møte med banken – uforpliktende og kostnadsfritt

   Ring oss på - 400 01 956

   Kontakt oss for uforpliktende og kostnadsfri samtale