Krav til egenkapital sekundærbolig

Trenger du lån for å kjøpe sekundærbolig? Vi hjelper deg

Personlig hjelp til et bedre lån

[MIGRATION] Skjema 1 [Custom intent]
Eier du egen bolig eller har du tilgang på kausjonist?

Er du usikker eller ønsker du heller å ta det over telefon? Klikk her.

Det er aldri enkelt å komme seg inn på boligmarkedet, og det er noe som de fleste av oss vet. Det er veldig mye de som ønsker å kjøpe egen bolig må sette seg inn i form av ord og uttrykk som det er viktig å vite betydningen av. Et eksempel på slike ord og uttrykk er egenkapital.

Hvis du leser dette som potensiell boligkjøper så vet du nok dette allerede, men det stilles krav om 15 % egenkapital til enhver som skal kjøpe egen bolig. Det vil si at du må dekke 15 % av totalsummen på boligen selv, for å få innvilget lån i banken. Det finnes noen unntak og andre muligheter, men det er det som er hovedregelen.

Ønsker du bolig nummer to?

Men kanskje har du allerede kjøpt din første bolig, og så har du begynt å leke med tanken om å kjøpe deg en bolig til. Hvis dette er tilfellet, så er det to uttrykk du må vite betydningen av. Disse uttrykkene er primærbolig og sekundærbolig, og det er viktig å vite forskjellen mellom disse.

Det er selvsagt noe som kan variere, men en primærbolig er den folkeregistrerte adressen din som du bor på ved årsskiftet. Da er det kanskje åpenbart hva en sekundærbolig er, men det er altså den andre boligen din kalles hvis du kjøper en. Du bort altså ikke i sekundærboligen din til hverdags.

Et annet begrep som brukes om sekundærbolig er fritidsbolig, så dersom du har vokst opp f.eks med en hytte på fjellet eller en hytte ved sjøen, så er dette en sekundærbolig. Det er også dette begrepet som gjelder hvis du har eller vurderer å skaffe deg et feriehus i utlandet.

Foruten fornøyelsesøyemed, så er grunnen til at mange velger å skaffe seg en bolig til på grunn av at det er en investering. En veldig god, som sådan. Det er f.eks mulig å leie ut sekundærboligen din, og da kan du jo tjene penger på det. Disse pengene går kanskje til å betale ned lånet i begynnelsen, men det er jo like praktisk.

Kravet om egenkapital er likt som første boligkjøp

På lik linje som det stilles krav til førstegangskjøpere om 15 % egenkapital, så stilles det samme kravet til deg som vurderer å skaffe deg en sekundærbolig. Det generelle kravet ligger på 15 % egenkapital her også, men det kan faktisk variere med utgangspunkt i hvor du bor. Dersom du bor i Oslo er det krav om 40% egenkapital.

Grunnen til at kravet om egenkapital ved kjøp av sekundærbolig er så mye høyere i og rundt Oslo, er at boligmarkedet i disse områdene er så presset. Prisene der har steget så mye de siste årene at det gjør det enda vanskeligere å komme seg inn på boligmarkedet. Det er jo generelt vanskelig, men dette har gjort det enda verre.

Det kan derfor sies at grunnen til at kravet om egenkapital ved kjøp av sekundærbolig er høyere i Oslo, er at det skal være mer rettferdig for enhver boligkjøper. Hvis du allerede har kjøpt deg primærbolig i Oslo, så er nok muligheten for at du kan få enda mer lån definitivt til stede.

Gjeld skal ikke overstige bruttoinntekt

Det er imidlertid slik at den totale gjelden din ikke kan overstige bruttoinntekten din 5 ganger. Det vil si at hvis du har en årslønn på 500 000 kroner, så kan ikke den totale gjelden din overstige 2 500 000 kroner. Det er i så fall å sprenge budsjettet ditt.

I praksis betyr det altså at du kan kjøpe både primær- og sekundærbolig til totalt 2 500 000 kroner, men du må stille med til sammen 55 % i egenkapital. Foruten dette foreligger det selvsagt de ordinære kravene for å bli innvilget lån i banken.

Ønsker du å kjøpe en sekundærbolig og har nok egenkapital? Vi kan hjelpe deg uforpliktende og kostnadsfritt med lånesøknaden.

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få gratis hjelp i dag

Vi hjelper deg finne banken som kan gi den beste økonomiske løsningen – uforpliktende og kostnadsfritt.

…eller vil du vi skal ringe deg? (vanligvis innen få minutter)