Egenkapital ved kjøp av bolig

Vi hjelper deg med dette

Søk uforpliktende og gratis nå

[MIGRATION] Skjema 1 [Custom intent]
Eier du egen bolig eller har du tilgang på kausjonist?

Er du usikker eller ønsker du heller å ta det over telefon? Klikk her.

Hvis du er midt i en boligkjøpsprosess, så vet du antageligvis dette allerede, men ved boligkjøp stilles det krav om en viss prosent med egenkapital. Hvor mye egenkapital du må stille med regnes ut i forhold til kjøpesummen, men prosenten er alltid den samme. Som låntaker må du ha 15 % av det boligen koster.

Egenkapital er altså et økonomisk uttrykk som brukes til å beskrive den delen av kjøpesummen som du som kjøper må betale selv. Det å vite at du må ha 15 % egenkapital gjør det veldig enkelt å regne ut summen, for du trenger bare å multiplisere totalsummen med 15 % eller 0,15.

Eksempel på egenkapital

La oss illustrere det med et eksempel. Se for deg at du har vært på mange boligvisninger i løpet av de siste ukene eller månedene, og det førte til at du fant det som er drømmeboligen din akkurat nå. Boligen selges for en totalpris på 1 900 000, og da trenger du 285 000 i egenkapital.

Hensikten med egenkapital er å gi banken som låner deg penger en garanti for at de vil få tilbake pengene etter hvert. I tillegg til at de får garantien de trenger for å føle seg trygg til å låne deg penger, så fører egenkapitalen også til at du kan låne en mindre pengesum.

Det er kanskje litt forvirrende når vi skriver både at du dekker en del av kjøpesummen selv og at du låner en mindre pengesum. Det kan forklares med at egenkapitalen din inngår i totalprisen, så hvis boligen koster 1 900 000 og du har 285 000 i egenkapital vil lånesummen din være 1 615 000.

Unntak fra egenkapitalen

Det er imidlertid ikke alle som er like heldige og har muligheten til å spare opp så mye penger. Betyr det at alt håp er ute, og at de aldri kommer til å få muligheten til å kjøpe sin egen bolig? På det spørsmålet er heldigvis svaret nei, ettersom banken faktisk kan gjøre unntak for noen av reglene i noen få tilfeller.

Når du henvender deg til banken vedrørende lånemulighetene dine, enten du har egenkapital eller ikke, vil de gjøre en vurdering av deg som potensiell låntaker. Hvis vurderingen viser en person med høy inntekt og lav eksisterende gjeld, uten egenkapital, men god betalingsevne og betalingsvillighet kan de gjøre et unntak.

Litt godvilje fra banken er heldigvis ikke det eneste alternativet du har dersom du ikke kan stille med 15 % egenkapital. Det er faktisk slik at veldig mange førstegangskjøpere stiller med en kausjonist, noe som betyr at vedkommende garanterer for deg. I verste fall kan det bety at vedkommende må ta over lånet ditt.

Det å få noen til å kausjonere for deg er altså ikke risikofritt for noen av partene, og det er svært viktig at både du og den potensielle kausjonisten er klar over dette.  Mange blander begrepene kausjonist og medlåntaker, men det er en viktig forskjell her. En kausjonist garanterer for deg, mens en medlåntaker tar opp lån med deg.

Startlån og topplån er også muligheter

Du kan også søke startlån eller topplån for unge, men det følger så klart vilkår med disse lånemetodene på lik linje som andre lånemetoder. For å få innvilget slike lån må vilkårene være oppfylt.

Et startlån er et lån som du kan få fra kommunen du bor i (også kjent som Husbanken), som skal dekke manglende egenkapital slik at du har muligheten til å komme deg inn på boligmarkedet selv om du ikke har de samme forutsetningene som andre.

Den aller siste muligheten din er topplån for unge. For å søke på dette må du være under 34 år, førstegangskjøper og ha plettfri økonomi. I praksis betyr det at du må betjene to forskjellige lån, noe som ikke akkurat er en heldig situasjon. Men mulige løsninger eller ei, det lureste er uansett å spare så mye egenkapital du bare kan!

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få gratis hjelp i dag

Vi hjelper deg finne banken som kan gi den beste økonomiske løsningen – uforpliktende og kostnadsfritt.

…eller vil du vi skal ringe deg? (vanligvis innen få minutter)