betalingsanmerkninger

Dette bør du vite om betalingsanmerkninger

Vi hjelper deg bli kvitt betalingsanmerkninger

Bli kvitt betalingsanmerkninger ved å refinansiere

[ACTUAL] Skjema 1 [Custom intent]
Eier du egen bolig eller har du tilgang på kausjonist?

Er du usikker eller ønsker du heller å ta det over telefon? Klikk her.

Hva er en betalingsanmerkning? Betalingsanmerkninger er et fryktinngytende tema for mange, da dette i seg selv er et nervepirrende tema, samtidig som det er roten til mange forskjellige spørsmål:

  • Hva er en betalingsanmerkning, og hva skal til for å få en?
  • Hvordan finner man ut at man har fått en betalingsanmerkning?
  • Hvilke konsekvenser kan betalingsanmerkninger få for deg i fremtiden?
  • Er det mulig å bli kvitt betalingsanmerkninger?


I denne bloggartikkelen skal vi fordype oss i betalingsanmerkninger, og fortelle deg alt du bør vite om dette temaet.

Erik hos oss i Zen Finans snakker om betalingsanmerkning.

Hva betyr det å ha en betalingsanmerkning?

Om du lar være å betale en regning, faktura eller lignende, så kan du stå i fare for å få en betalingsanmerkning.

Det å ikke betale pengene du skylder, er altså ikke noe som går upåaktet hen. I stedet vil dette registreres i offentlige register.

Dette er informasjon som kommer frem ved at noen foretar en kredittsjekk på deg. Denne informasjonen forteller de involverte partene at du ikke har et så godt grep om økonomien din som du burde ha.

I mange situasjoner kan en betalingsanmerkning føre til at svaret blir «nei» i stedet for «ja».

Hva skal til for å få en betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning er en indikasjon på at du ikke er i stand til å betale regningene dine, men det er ikke noe du får helt plutselig over natten. Enhver betalingsanmerkning er et resultat av en prosess som har strekt seg over en lengre periode.

La oss si at du har bestilt noe over nettet og valgt faktura som betalingsmetode. Dette er en betalingsmetode som er svært praktisk av mange grunner, deriblant at det det gir deg muligheten til å motta produktet og vurdere det før du må gjøre opp for deg.

Faktura som betalingsmetode

Med faktura forekommer det som regel en betalingsfrist på 14 dager. Dette bør være mer enn nok av tid til å motta og sjekke ut det du har bestilt.

Dersom produktet ikke faller i smak, så kan du velge å returnere produktet til nettbutikken som du bestilte den fra.

Ubetalt faktura – purring

Dersom du ikke betaler fakturaen innen den aktuelle tidsfristen, så kan det hende at du mottar en purring. Dette er et brev som alltid sendes fysisk til mottakeren.

Purrebrevet kommer ca. 14 dager etter den opprinnelige betalingsfristen. I noen tilfeller forekommer det et purregebyr, som du er nødt til å betale i tillegg til den opprinnelige summen.

Det er imidlertid opp til den aktuelle kreditoren å bestemme om de vil sende den aktuelle kunden purring eller ikke. De kan nemlig velge å hoppe over dette steget og sende et inkassovarsel med det samme.

Få et uforpliktende tilbud på lån

Inkasso

Inkassovarselet er startskuddet til en prosess som kalles inkasso. Det er en prosess som settes i gang etter at fristen for inkassovarselet har gått ut.

Når en regning har gått til inkasso, så har den opprinnelige kreditoren sendt saken videre til et inkassoselskap som skal hjelpe dem å få pengene som du skylder dem. Da vil du motta en betalingsoppfordring fra det aktuelle inkassoselskapet.

Denne betalingsoppfordringen vil også ha en frist på 14 dager.

Neste instans – namsmannen

Dersom inkassoselskapet også mislykkes i å finne en løsning, så kan du risikere at saken din sendes videre fra inkassoselskapet til neste instans. Det kan for eksempel være namsmannen.

Det er i de fleste tilfeller namsmannen som registrerer en betalingsanmerkning på deg. Dette gjøres vanligvis 30 dager etter at fristen på betalingsoppfordringen fra inkassoselskapet har gått ut.

Er det mulig å finne ut om man har betalingsanmerkning?

Det er ikke bare bedrifter, nettbutikker og lignende som kan finne ut om noen har betalingsanmerkning. Dette er også noe du kan finne ut av selv.

I dagens Norge er det vanlig prosedyre å gjennomføre en kredittsjekk av folk som henvender seg til deg i spesifikke situasjoner. Enten du har bestilt noe på en nettside som du ikke har handlet hos før eller har søkt en ny jobb, så kan de foreta en kredittsjekk av deg.

En kredittsjekk er noe som vil gi den som foretar sjekken tilgang på kredittopplysningene som er oppført på deg, og det er helt gratis. Om du har lyst til å være på den sikre siden, så kan du enkelt foreta en kredittsjekk på deg selv.

Det finnes flere selskaper som foretar kredittsjekk av folk, men kredittselskapene som har spesialisert seg på kredittsjekker for privatpersoner er kredittselskapene Bisnode og Experian.

Dette kan betalingsanmerkninger sette en stopper for

Betalingsanmerkninger er noe de fleste prøver å styre unna til enhver tid, og det er det mange gode grunner til. Den viktigste av dem alle, er nok at en eventuell betalingsanmerkning vil sette deg i et dårlig lys i forbindelse med betalingsevne.

Om noen foretar en kredittsjekk av deg og den avdekker en betalingsanmerkning, så kan dette føre til mange stengte dører for deg.

Betalingsanmerkninger kan gjøre det veldig vanskelig å få innvilget diverse søknader (f.eks boliglån, andre typer lån, kredittkort og forsikring). Fellesnevneren er at dette er noe som ofte skjer i banken, og banker vil og kan sjelden hjelpe dem som har det som utgangspunkt.

I tillegg kan betalingsanmerkninger by på utfordringer i forbindelse med å leie leilighet og inngå en avtale om essensielle ting som mobil- og strømabonnement. I verste fall kan også en betalingsanmerkning stå mellom deg og drømmejobben din.

Få et uforpliktende tilbud på lån

Hvordan blir man kvitt betalingsanmerkninger?

I teorien er det å kvitte seg med betalingsanmerkninger ganske enkelt. Men i praksis er det imidlertid ikke like enkelt, om betalingsanmerkningen din er et resultat av at du står midt i en økonomisk knipe.

Man kan kvitte seg med betalingsanmerkninger på måter. Det første du kan gjøre, er å betale ned gjelden din. Da slettes betalingsanmerkningen din automatisk, men i enkelte situasjoner er jo dette lettere sagt enn gjort.

Om du derimot velger å ikke gjøre noe med betalingsanmerkningen (noe vi selvsagt fraråder på det sterkeste), så vil den aktuelle betalingsanmerkningen slettes automatisk når det har gått fire år.

Men når det er sagt, den beste måten vil alltid være å ta tyren ved hornene med det samme om du skulle bli gjort oppmerksom på noe sånt. Da kan du ha en sjanse til å rette opp det feilaktige inntrykket som de involverte kanskje får av deg!

Rente varierer og settes individuelt.

Eksempel boliglån: Nominell rente fra 5,85 %, effektiv rente 6,11 %, 2 mill. over 25 år, Totalt: 3.492.400,-.

Eksempel omstartslån: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341,-

Eksempel forbrukslån: Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nominell rente varierer fra 6,9 % til 23,4 %. Effektiv rente varierer fra 8,19 % til 49,92 %, dermed kan det være mye penger på spare. Eksempel: kr. 100000/5 år, nom. rente 11.70%, eff. rente 14.13%, etabl.geb. kr. 990. kost 37412. totalt kr. 137412.

Få gratis hjelp i dag

Vi hjelper deg finne banken som kan gi den beste økonomiske løsningen – uforpliktende og kostnadsfritt.

…eller vil du vi skal ringe deg? (vanligvis innen få minutter)