Det kan være vanskelig å være førstegangskjøper av bobil. Dette er både et bosted og bil, derfor er det viktig å være nøye når du skal velge din første bobil. Det er mange størrelser, merker og planløsninger å velge mellom. Vi skal nå gå gjennom noen tips som kan gjøre kjøpsprosessen hakket enklere.
1. Bobil for dine behov
Tenk over hvilke behov du ønsker at bobilen skal dekke, som for eksempel når på året den til kommer til å være mest i bruk. Lag gjerne en liste over krav som er viktig for deg, dette kan være god plass, antall sitteplasser, sengeplasser og planløsning. Tenk gjerne over hvordan bobilen skal bli brukt – i naturen eller på veier gjennom Europa.
Det finnes mange ulike varianter av bobiler på markedet. Om du først vet hvilke krav du har til en bobil, vil det være lettere å finne en variant som passer for deg. En bobil med alkove har gjerne sengeplass over førerhuset, og køyesenger bakerst. Videre finnes det bybobil som er en slags campinginnredet varebil. Er bilen delintegrert, vil det være en senkeseng foran og dobbeltseng bakerst. Den mest romslige varianten er helintegrert.
2. Prøvetur og sjekkliste
Når du har funnet en bobil du liker, enten brukt eller ny, husk å ta den med på en prøvetur. Her bør du kjenne etter hvordan bremsene fungerer og forsikre deg om at bobilen ikke drar til en av sidene. Merk deg også hvordan du sitter, om håndbrekket fungerer og om gir er i orden. Om du skal reise på lange turer gjennom Europa, er det viktig at du sitter komfortabelt i setet.
I bodelen bør du også sjekke alle lamper, skap, skuffer, låser, varmtvannsbereder, vannpumpe og kjøleskap. Sørg for at kjøleskapet fortsatt er kaldt etter prøveturen, og at varmtvannet fortsatt har god temperatur. Disse tingene bør være på plass før du eventuelt velger å kjøpe bobilen.
3. Kjøp en bobil du kan kjøre
Det er viktig å kjøpe en bobil du faktisk har lov til å kjøre. Har du vanlige førerkort for personbil (klasse B), kan du kjøre bobiler som veier opptil 3 500 kg. Om bobilen veier mer enn dette, behøver du førerkort for lastebil eller lett lastebil (klasse C1). Er du usikker på hvor mye bobilen veier, finner du informasjon om dette i vognkortet.
4. Bobil av kjent merke
For å spare deg selv for minst mulig vanskeligheter i fremtiden, kan det være lurt å kjøpe en bobil av et kjent merke. En eller annen gang vil bobilen ha behov for vedlikehold og reparasjon. Det kan være lettere å få hjelp og reservedeler til en bobil som er av et kjent og populært merke – spesielt om du er på reise i Europa.
5. Finansiering av bobil
Mange søker gjerne om et caravanlån når de skal kjøpe sin første bobil. Men har du allerede mange lån fra før, kan det være vanskelig å pådra seg et nytt lån. Det finnes mange alternativer til finansiering av bobil, og vi i Zen Finans kan hjelpe deg med å få finne en løsning som passer for deg.
Har du allerede har flere smålån og kvier deg til å ta opp et caravanlån? Zen Finans kan hjelpe deg med refinansiering. Ved å samle alle smålånene dine og bake disse inn i ett eneste lån, vil du spare penger på renter og få bedre kontroll over økonomien.
I stedet for å betale ned på mange individuelle lån, kan du med refinansiering bli kvitt all gjelden og bare ha ett lån å betale ned på. Vi hjelper deg med å oppfylle bobildrømmen!