Har du en drøm om å bli båteier? Ingenting er bedre enn norske sommerdager ute på havet, og flere nordmenn ønsker nå å kjøpe sin helt egen båt. Både nye og brukte båter er populære salgsvarer, men det gjelder å holde hodet kaldt før salget går gjennom. Her en liste over noen ting du bør tenke på før du skaffer deg drømmebåten for sommerferien!
1. Hvordan skal båten bli brukt?
Det er viktig å tenke over hvem som skal bruke båten. Planlegger du å bruke den alene, må den egne seg til egenhendig bruk. Her bør du vektlegge fortøyning, sikt, manøvrering, kommunikasjon og navigasjon. Skal båten bli brukt av hele familien med små barn, bør det for eksempel være høyt fribord. Er dere en familie på fire og kjøper en båt som er CE-merket for fem personer, kan båten fort bli for liten dersom dere ønsker å ta med dere flere på sjøen.
2. Båtplass
Hvor skal båten ligge? Det er ikke alle som har tilgang til båthavn hvor de kan leie eller eie en båtplass. I tillegg må vinterlagring tas i betraktning. Har du en båthenger du kan benytte hver gang båten ikke er i bruk? Hvis ikke er det nødvendig å skaffe seg båtplass. Bor du i sentrale områder eller inne i byen, kan det være en fordel å melde seg inn i en båtforening i god tid før båten blir kjøpt.
3. Få hjelp
Har du endelig funnet drømmebåten? Ta gjerne med deg en noen som er båtkyndig på befaring før du signerer kontrakten. Slik kan du få en profesjonell til å se over båtens tilstand og pris. Det er fort gjort å gå i fella om du kjøper en brukt båt, derfor er det lurt å ta med seg noen som vet hva de skal se etter. Husk at alle båter er forskjellige, så les deg gjerne opp på den spesielle modellen du er interessert i kjøpe.
Om båten ligger på land vil det være enklere å identifisere eventuelle skader som ellers ville vært under vannlinjen. Her vil det også være lettere å se hvordan den tidligere eieren har behandlet båten. Ta gjerne båten på en prøvetur og test motoren, det elektriske anlegget samt annet interiør. Det kan fort bli dyrt å måtte erstatte pute- og setetrekk, så sjekk gjerne over glidelåser og knapper.
4. Husk kontrakt
Husk alltid å be om en nøye og detaljert kontrakt når du kjøper en båt. Her skal det stå akkurat hva du har avtalt med selger, og dette vil hjelpe deg i ettertid dersom det skulle oppstå en konflikt. Selv om de fleste båter i dag selges «som den er», betyr ikke dette at du står på bar bakke om noe skulle være feil med båten. Selgeren har alltid opplysningsplikt, men som kjøper har du også undersøkelsesplikt. Skulle det oppstå et problem, gjelder det å klage så raskt så mulig.
5. Slik oppfyller du båtdrømmen
Drømmer du om å bruke sommerdagene på sjøen i en splitter ny båt? Vi i Zen Finans kan hjelpe deg med å gi en oversikt over økonomien, slik at du er et steg nærmere en ny båt. Ved å refinansiere eksisterende gjeld, er det mye penger å spare.
Ved å samle alle lånene i ett, kan du innfri gammel gjeld og slutte å betale ned på dyre renter. Disse ekstra pengene kan du legge ned i en flunkende ny båt. Ønsker du det billigste refinansieringslånet med de beste vilkårene?
Vi kan bistå og rådføre deg gjennom hele prosessen!